Главни мени

Званични портал фк Црвена звезда

Pehari
dzajic-big.jpg

Драган Џајић

Драган Џајић - Сигурно најбољи играч у историји српског и југословенског фудбала. Рођен је у Убу 30. маја 1946. године, од оца Крстивоја и мајке Видосаве

У Црвену звезду дошао је као петнаестогодишњак, након маестрално одиграног јуниорског турнира у Ваљеву где су га запазили "ловци на таленте" највећих клубова. По преласку у Београд, Џајићу је требало само шест месеци да заслужи позив у сениорски тим, а као важан историјски податак остаће чињеница да је тадашњи тренер Миша Павић "велемајстору" указао шансу 8. јуна 1963. године у утакмици са подгоричком Будућношћу.

Прву титулу у црвено-белом дресу освојио је у наредној сезони 1964. године, а остаће упамћен и као предводник генерације која је прва у историји забележила хет-трик у тадашњој лиги Екс Југославије. (1968., 1969., 1970.). Петим насловом првака окитио се 1973., а уз то је и четири пута подизао пехар намењен освајачу националног купа. Након одласка из натрофејнијег српског клуба својевремено најбоље лево крило света, у своју биографију уписало је и две године иностране каријере. 1975. и наредну годину провео је у француском прволигашу Бастији за коју је одиграо осамдесет мечева. Уследио је повратак међу црвено-беле за које је играо све до опроштајне утакмице 28. маја 1978. године у Мостару. Статистика каже да је забележио рекордних 590 мечева у Звездином дресу и постигао 287 голова, док је за национални тим наступао 85 пута, и тај рекорд био је актуелан све до октобра 2004. године.

Након више него успешне играчке каријере Џаја је на предлог руководства Црвене звезде 1979. године, сео у фотељу техничког директора. Дванаест година касније освајањем титуле првака Европе и света, заједно са својим сарадницима, Драган Џајић, исписао је најлепшу страницу у историји српског клупског фудбала. Осим места техничког директора велемајстор дриблинга је од 1998. године, обављао у два мандата и функцију председника клуба.

dzajic.jpg
Pošalji e-mail