Главни мени

Званични портал фк Црвена звезда

Pehari

Историја Црвене звезде

Фудбалски клуб Црвена звезда основан је 4. марта 1945. године, на иницијативу чланова Уједињеног савеза антифашистичке омладине Србије. Првобитно месец дана раније, дакле у фебруару исте године, основано је ново омладинско фискултурно друштво које је брзо прерасло у спортски колектив и добило име Црвена звезда.

grb.jpg

Прву утакмицу наш клуб одиграо је против Првог батаљона Друге бригаде КНОЈ-а и победио са 3:2, а стрелац првог гола био је Коста Томашевић. Током прве, оснивачке године, одиграли смо укупно 36 мечева, забележили 30 победа, нерешено је било пет пута, а једини пораз доживљен је у Темишвару против Румуније.

На први трофеј чекали смо до 1948. године када је освојен први од 24 Купа, а у финалу са убедљивих 3:0 побеђен је Партизан. Следи период константног освајања одличја и после три пехара у најмасовнијем такмичењу 1951. године у незабележеној трилер завршници првенства најтрофејнији српски клуб стиже и до наслова најбољег у шампионату. Сустигли смо предност загребачког Динама од пет бодова (тада се победа бодовала са два бода) у последња три кола, а одушевљени навијачи запалили су новине на стадиону и на раменима носили своје јунаке кроз Београд. У наредним деценијама Црвена звезда израста у гиганта светског формата, са препознатљивом брзом и ефикасном игром. Бројни стручњаци и спортски радници доприносили су успесима клуба, организација је подизана на виши ниво, изградили смо нови стадион...

Доминирали смо у националним такмичењима, и време је дошло да се оде степеник више, односно да сав уложени труд и рад добије своју потврду у виду неког континенталног трофеја. Прва велика прилика пропуштена је у финалу Купа Уефа 1979. године, када смо у финалу, након судијске неправде поражени од Борусије из Мехенгладбаха. Наредних скоро деценију ипо црвено-бели су били редован учесник евро-купова, побеђени су многи фудбалски џинови, а Црвена звезда захваљујући сјајним играма и врхунским велемајсторима у својим редовима постаје симбол источноевропског фудбала. 

Круна успеха на Маракану стигла је коначно 1991. године када Златна генерација српског клуба осваја Европу и свет. У финалу Купа европских шампиона побеђен је Олимпик из Марсеја, да би само неколико месеци касније у Токију, пехар намењен светском клупском прваку заблистао у трофејној сали стадиона "Црвена звезда".

Нажалост, једна генерација младих и суперквалитетних играча услед грађанског рата на простору бивше Југославије није успела да се задржи на окупу, уследиле су спортске санкције према нашој земљи и забрана учешћа у међународним надметањима. Стање у клубу се често поистовећује с пуним правом са стањем у држави, јер још од оснивања судбину српског народа делио је и наш клуб. Прошли смо кроз веома турбулентан период у коме су руководство и играчи често мењани, квалитет фудбала је опао, али и у таквој ситуацији успели смо да освојимо завидан број трофеја у домаћим оквирима. Доласком бивших играча из Златне генерације на место председника и тренера, Владана Лукића и Роберта Просинечког, најављен је повратак на стазе успеха.

Ново поглавље у историји најтрофејнијег српског клуба отворено је у мају 2012. године када су на Маракани одржани први, историјски непосредни избори за састав новог Руководства клуба. Право гласа имали су сви чланови, а за Председника је као једини кандидат изабран Владан Лукић који је на тај начин започео свој други мандат на месту првог човека црвено-белих. Међутим, наредни месеци нису донели очекивану стабилност у Љутице Богдана. Црвена звезда суочила се са великим финансијским проблемима, на то су се надовезали и слабији резултати екипе, па је епилог свега био одлазак Роберта Просинечког са места тренера у августу. На његово место експресно је постављен Александар Јанковић. Ипак, није се много чекало на нове турбуленције. Владан Лукић је у новембру поднео оставку, након чега је формирана Радна група која је имала задатак да организује нове изборе. Други по реду непосредни избори, на Маракани су одржани 17. и 18. децембра, а такође као једини кандидат победио је Драган Џајић. Најпризнатији српски фудбалер свих времена и својевремено најбоље лево крило света, на тај начин се вратио у своју Звезду и заједно са најближим сарадницима и члановима Управног одбора ухватио се у коштац са бројним недаћама које су задесиле српског спортског гиганта.

Pošalji e-mail