Upoznajte Zvezdine rivale u plej-ofu Lige šampiona

6.8.2024
17:00
No items found.

Fudbaleri Crvene zvezde će se u plej-ofu za Ligu šampiona sastati sa boljim iz duela Bode Glimt – Jagjelonija.

Bez obzira na ishod, naši momci će u prvoj utakmici biti gosti 20. avgusta, dok će osam dana kasnije na Marakani imati priliku da se plasiraju u najkvalitetnije evropsko klupsko takmičenje.

Norveški Bode je osnovan 1916. godine, a kao domaćin utakmice igra na stadionu ”Aspmira”, čiji je kapacitet nešto više od osam hiljada sedećih mesta, dok je teren prekriven veštačkom podlogom. Šampion Norveške je bio u tri navrata (2020,2021,2023), dok je nacionalni Kup osvojio dva puta, a poslednji 1993. godine. Pored toga Bode je i devetostruki osvajač Kupa Severne Norveške, takmičenja koje je osnovano od strane klubova iz te regije.

U grupnoj fazi evropskih takmičenja je debitovao u sezoni 2021/22 u premijernom izdanju Lige konferencije, kada je stigao do četvrtfinala. Godinu dana kasnije je otišao korak dalje i plasirao se u Ligu Evrope. Prebrodio je uspešno prvu fazu, da bi potom ispao od Leha iz Poznanja u šesnaestini finala Lige konferencija.

Prethodne sezone Bode Glimt je odlično igrao u Ligi konferencija, gde su bili u grupi sa Klub Brižom, Bešiktašom i Luganom. Iako je konkurencija bila jaka, zauzeli su drugo mesto sa 10 bodova, dok je Briž sa 16 bio ispred njih. U šesnaestini finala ovog takmičenja su se sastali sa Ajaksom, a u neizvesnom dvomeču su poraženi sa 4:3. Važno je i napomenuti da su na ”Krojf Areni” odigrali 2:2, da bi kući ostali poraženi sa 1:2. Kao šampioni svoje države prethodne sezone obezbedili su kvalifikacije za Ligu šampiona. U drugom kolu kvalifikacionog ciklusa su eliminisali letonski RFS sa ukupnim skorom od 7:1.

Jagjelonija je nastala 1920. godine, a najveće uspehe je ostvarila upravo u 21. veku. Osvojila je Kup i Superkup Poljske 2010. godine. Pre dve sezone je bila na korak od ispadanja u drugi rang, da bi prethodne po prvi put u istoriji postala šampion Poljske.

U međunarodnim takmičenjima se nikada nije domogla grupne faze, za 104 godine postojanja. U dva navrata je stizala do treće runde kvalifikacija za Ligu Evrope. Mečeve igraju na stadionu ”Miejski”. Kapacitet ovog sportskog objekta 22 hiljade.

U drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, Jagjelonija je izbacila litvanski Panevežis. Prvo su fudbaleri iz Poljske slavili na strani sa 0:4, a potom trijumfovali na svom terenu sa 3:1.

Tagovi
No items found.
No items found.

povezane vesti

No items found.
No items found.

TELEFON CEO- CRVENO-BEO

SKINI NOVU APLIKACIJU

Google play store iconApp store icon