Иван Аџић за “Политику”

17.8.2010
12:00
No items found.

Спортски директор нашег клуба Иван Аџић одговорио је на питања новинара “Политике” у интервјуу који је изашао у броју од 18. августа. Интервју преносимо у целости:

"Спортски директор Црвене звезде Иван Аџић, нашао се на жестоком удару Звездиних најватренијих навијача „делија", који због лошег почетка сезоне траже његов одлазак. Незадовољство је кулминирало после нерешеног исхода у Смедереву, када су Звездине присталице у неколико наврата скандирале: „Аџићу, одлази". Од тада, Аџић се уопште нигде није огласио, али је јуче ипак проговорио, и то крајње отворено, о овој горућој, али и другим темама које су актуелне у нашем најтрофејнијем клубу и дотичу њега лично.

- Ја сам Звездино дете, а као такав и док сам био млад играч провео сам живот на „северу". Знам шта наши навијачи значе клубу и скоро да нема клуба на планети који има тако верну публику. Они прате клуб, плаћају карте и природно је да имају право да изразе свој став. Знам да после елиминације из Европе од Слована и ремија на старту домаћег првенства не могу да буду задовољни. Нисам ни ја задовољан. Дакле, имам разумевања за то - рекао је Иван Аџић на почетку интервјуа за „Политику".

Да ли размишљате да поднесете оставку?

Мене је за директора изабрао Управни одбор и спреман сам у сваком тренутку да разговарам с њима и да поднесем оставку. Верујем да ћемо ове године узети титулу и то ми је циљ који сам себи одредио. Ја сам део тима Владана Лукића и ако постанем оптерећење том пројекту спреман сам увек да се склоним. Пре само годину дана Звезда је била пред банкротом. Када је Лукић изабран рекао је - стабилизација прве године, један трофеј друге, а треће године титула и Европа. Лукићу треба да се честита што је спасао Звезду од пропасти. Када ми неко приђе и почне да прича свашта ја га само питам: јеси ли се учланио у Звезду? Ако ниси спреман да даш 10 евра годишње за свој клуб, ако не долазиш на утакмице и не купујеш карту - не причај ми ништа.

Може ли Звезда до титуле?

Звезда ће сигурно освојити „дуплу круну" ове сезоне, уколико првенство буде регуларно. Имамо најбољи тим, најбоље навијаче и најбоље организован клуб. Када говорим о регуларности првенства нећу да причам о појединцима какав је судија Јованетић. Мораћемо да одиграмо 30 јаких утакмица, а мислим да ће неки наши ривали играти десетак рекреативних. Нажалост, то је ситуација коју смо затекли и борићемо се и против тога.

Када сте пре нешто више од годину дана изабрани за спортског директора, шта Вас је сачекало у Звезди?

Имао сам тешких тринаест месеци, јер је клуб био у потпуном расулу. Док се за огромне дугове углавном знало, одговорно тврдим да је стање на спортском плану било још горе. Звезда у том тренутку две године није узела ниједан трофеј. Имали смо баснословно скуп тим чија је вредност према уговорима износила скоро седам милиона евра, а који је био срамотно трећи у првенству и испао у полуфиналу Купа Србије од Севојна. Имали смо играче с невероватним уговорима за наше прилике, од чак 400-600 хиљада евра годишње. Нисам имао динара на располагању за прављење тима, требало је раскинути уговоре са скупим играчима који су наравно могли да траже од Звезде да им се баш све исплати. Данас наш тим вреди око милион и по евра. Толико је одредила управа да тим може да кошта како би Звезда успешно враћала дугове. Имамо свега неколико играча с уговорима преко 100.000 евра. Али, ако погледамо процену специјализованог веб-сајта за трансфере играча Траснфермаркт, Звездин тим је процењен на око 23 милиона евра. Прошлогодишњи тим је вредео 1,4 милиона евра, а освојили смо домаћи куп и отета нам је титула неколико кола пре краја.

Замерају Вам да сте се олако одрекли Клеа који сада блиста у Партизану?

То је још једна бесмислица. Пласирају је људи који су криви што је Клео отишао. Бразилац је био на позајмици и Звезда је имала опцију да његов уговор откупи за 800.000 евра до, мислим, 5. маја прошле године. Како се клуб нашао у блокади, управа пре нас једноставно није имала те паре. Ова управа је дошла 26. маја и тада Клео већ није био Звездин.

Бивши капитен Лазетић каже да сте га отерали?

Лазетић је једини играч који је имао висок уговор који је остао од прошле године. Он и ја смо имали на почетку сезоне врло јасан договор. Рекао сам му - не знам када и колико можемо да ти платимо, да ли си спреман да останеш и да ризикујеш? Замолио је да му платимо дуг из претходне сезоне који је био веома велики и то смо одмах урадили. Исплаћивали смо га током прошле сезоне, када је био убедљиво најплаћенији играч Звезде. Уочи ове сезоне нудили смо му нов уговор: загарантовану зараду од 120.000 евра и бонусе од по 50.000 евра за титулу, куп и пласман у Лигу Европе. Са освајањем два трофеја био би скоро на истом као прошле године.

Да ли сте овог лета више зарадили у односу на највеће ривале из Србије, с обзиром да су Лекић и Савић отишли у иностранство?

Нисмо још завршили прелазни рок. На трансферу Лекића смо зарадили 2,6, а од Вујадина Савића 1,5 милиона евра. Звездино је нешто мање од три милиона, када се одузму проценти који су припадали њиховим матичним клубовима, средства солидарности које узима Фифа, порез... Звезда није остала дужна ни Раду нити Земуну. Исплатили смо и менаџерске провизије, а подсетио бих да смо наследили око три милиона евра дуга менаџерима.

Утисак је да би Звезда имала много веће шансе у Европи да је остао Лекић...

Нисам срећан што је Дејан морао да напусти клуб, али морамо да живимо од нечега, добили смо добру понуду и урадили посао на обострано задовољство. Многи су нам се смејали прошле године када смо довели Лекића? Причали су да не може да игра ни у трећој лиги. Ја сам као спортски директор веровао у њега, одиграо је сјајну јесен, ушао у репрезентацију и показао свима колико вреди.

Да ли је Звезда била стварно заинтересована за Драгана Мрђу или сте хтели да покварите посао Партизану с којим се Војводина наводно већ била договорила?

Дали смо Војводини званичну понуду, која је за двадесетак одсто била боља од Партизанове. Звезда није имала пара, али ја сам постигао договор с једним немачким клубом да нам позајми новац, да га купимо и да одигра једну-две сезоне у Звезди и потом оде у Бундеслигу. Али, Војводина и Мрђа су прихватили понуду швајцарског Сиона.

Да ли сте задовољни појачањима?

Звезда нема још увек пара да плаћа обештећења за играче. Веровали или не, ми данас плаћамо заостале плате Баркосу, Саласу, Клеу, Лукасу, Броновицком, Шишићу, Земану, Јаневском и још десетинама других играча и тренера. Дакле, зарада од трансфера иде на враћање дугова, а не на нова појачања. Као слободни играчи дошли су Короман, Тошић и Бинић, наш бивши капитен Миловановић игра као позајмљени играч из француског Ланса. Платили смо обештећење које заиста није велико за голгетера Рада Калуђеровића. Заинтересовани смо за штопера Михајловића из Јагодине, као и за још једног играча. Одговорно тврдим да Звезда има бољи тим него прошле године. Дозволу за одлазак у иностранство имају Нинков, Богдановић и Блажић. Наравно ако се појаве понуде које су прихватљиве и за нас и за њих.

Наш лист је недавно објавио да је ваша плата 100.000 динара. Да ли је то тачно?

Не бих да причам о својој плати, али скоро да је тачно. У поређењу с мојим претходницима сам практично волонтер. Не жалим се због тога. За Звезду бих радио и бесплатно. Немам у уговору клаузулу да мора да ми се исплати отпремнина.

Да ли је Кристић дугорочно решење за тренера и зашто сте сменили Петровића и, како Вам се често спочитава, тражили да га замени Достанић? Петровића сам ја предложио за тренера. Веровао сам да својим ауторитетом и знањем може да буде право решење. На почетку је имао добре резултате, док смо на пролеће играли веома слабо. Било је питање тренутка када ћемо изгубити бодовну предност. Наша процена је била да морамо нешто да урадимо, да тргнемо екипу и донели смо одлуку о промени тренера. Убеђен сам да бисмо титулу раније изгубили да нисмо то учинили. Могли смо да пустимо да ствари иду како иду и да се сакријемо иза Пижоновог имена и да кажемо како је он изгубио титулу. Када је реч о Достанићу, он уопште није био наша прва опција. Управа је одлучила да се место тренера повери Миодрагу Божовићу, али он ипак није могао да раскине уговор с једним украјинским клубом. Тек тада смо позвали једног од најшколованијих тренера у Србији Достанића с којим сам дугогодишњи пријатељ и то сви знају. Титула је почела да нам измиче у Чачку. Три дана раније десио се онај инцидент са пуцњавом на северној трибини због чега смо кажњени до краја првенства. Дерби на стадиону Партизана је био само егзекуција у којој је судија Јованетић био у главној улози. Знамо и ко је с њим разговарао, односно која је „ужичка веза" радила. До скоро нисам могао да верујем да ће бивши звездаш да ради против свог клуба, али и то је могуће. Кристић у овом тренутку решење иза кога стоји управа. Да ли ће остати на клупи дуже или не, зависи превасходно од резултата. Одлучили смо да не ломимо преко колена одлуку о тренеру и зато Кристић још увек није именован за шефа стручног штаба."

Тагови
No items found.
No items found.

повезане вести

No items found.
No items found.

ТЕЛЕФОН ЦЕО - ЦРВЕНО-БЕО

СКИНИ НОВУ АПЛИКАЦИЈУ

Google play store iconApp store icon