Други пишу - Журнал, интервју са Небојшом Човићем

20.11.2012
12:00
No items found.

Као и много пута до сада преносимо вам најзанимљивије текстове који су објављени у штампаним издањима наших медија. У данашњем издању новина "Спортски журнал" објављен је текст односно интервју са чланом Радне групе Црвене звезде, Небојшом Човићем. Члан новооформљеног тела нашег фудбалског клуба задужен за финансије изнео је низ конкретних и занимљивих предлога и идеја на који начин је могуће поправити тешку, првенствено финансијску ситуацију на Маракани. Текст преносимо у целости.

Човић - Ако воле Звезду нека опросте дугове

Дуг Црвене звезде, према документацији која је била доступна Комисији за стабилизацију и консолидацију, износи 48,4 милиона евра. То је у разговору за „Спортски журнал” открио Небојша Човић, члан тзв. радне групе, у чијем су опису задужења анализа финансија црвено-белих.

Са тим износом Човић је на седници у понедељак упознао све чланове „прелазне владе”, а сада следи решавање проблема.

- Дали смо информацију на основу документације у коју смо имали увид до сада. Направили смо пресек стања закључно са 31. октобром 2012. године, у бруто билансу Звезда има огромне трошкове за затезне камате и одређене консалтинг услуге, што су по нама недозвољени трошкови, који су за првих 10 месеци однели клубу око 260 милиона динара. Када бисмо их елиминисали, пословање би за исти период било позитивно за 45 милиона динара. То је пресек за ову годину, а дошли смо до тога да је дуг око 48,4 милиона евра - открио је Човић.

Да ли је и то пресек у односу на неки конкретан датум?

- То је за сада што смо нашли... У том износу се налази и око 7,5 милиона евра тзв. позајмица. Став око њих је врло прост, све позајмице које су давали појединци, или појединци у име фирми, требало би да буду отписане. Јер, није логично да Звезда дугује највише некоме ко седи у управи. Рачунам да правим приступом те позајмице можемо да склонимо из нашег финансијског биланса.

Да ли сте разговарали са неким од позајмљивача, рецимо Ден Таном који често свраћа у клуб?

- Ден Тани сам веома захвалан и веома га поштујем, имао је позајмице по нашим папирима око 633 хиљаде евра, али сам видео и, својевремено, његове изјаве у медијима, ако су тачне, да је то његов поклон Црвеној звезди. Не бих у детаље говорио о којим фирмама се ради, рачунам да ће све бити отписано, а ко је у питању и о којим износима се ради мораћете да сачекате док скроз не средимо стање.

Када очекујете да падне блокада рачуна, како би клуб могао да функционише?

- Блокада је негде око милијарду и 250 милиона динара, надам се да ћемо да је скинемо пре Нове године. Све што урадимо раније - супер. Мислим да банке врло брзо могу да је скину, ако се договоримо, јер имају хипотеке на стадион, а стадион неће нигде побећи. Као што ни Црвена звезда нигде неће побећи. А, хвала Богу ни банке неће побећи. Нико нема користи од блокаде Звезде, ни друштво, ни држава. И не само од фудбалског клуба Црвене звезде, већ било ког спортског клуба.

Прича се свашта, да ли је заиста Звезда била пред гашењем, односно стечајем?

- Како вама изгледа стање ако сте у блокади од милијарду и 250 милиона динара? Шта је закључак из тога? А, то што се прича свашта, па ми смо земља у којој је афирмативно причати свашта.

С обзиром да сте у кошаркашком клубу успешно решили проблем дуговања, да ли ћете применити исти модел и у фудбалском клубу?

- Комбиноваћемо одређене методе, наравно кад извршимо потпуну анализу свих поверилаца. Оно што очекујем, а ту ми је потребна помоћ јавности, да сви који су позајмили паре да опросте та потраживања, да не бисмо утврђивала дали су оваква или онаква. Онда ћемо пробати да повериоце сврстамо у одређене класе и да заједно са њима направимо критеријуме за план реорганизације, свакоме по заслузи. Морамо да видимо у ком временском периоду и колики проценат тих потраживања, али само реалних, можемо да измиримо. Овај клуб је институција ове државе, мислим да су многи добро живели у име и на рачун Црвене звезде. Сада је дошло време да они који воле Звезду, мислим да их има пуно, искажу љубав и практично. То значи да од појединих поверилаца, поготово оних који су дуги низ година у функцији сарадње са Црвеном звездом, очекујем да отпишу и по нека потраживања, камате, јер свима је тешко време. Знам да је и њима, али тешко је и Црвеној звезди, а многи су живели на рачун тог великог система.

У којој мери држава може да помогне?

- Јако је важна подршка државе у свему томе, и мени је жао што се на неки начин у јавности вулгаризује, по систему, ево, сад је држава дала паре, и сад ће све да буде овако и онако. Није држава дала никакав новац, већ је тражила да се уведе ред и направи домаћинско пословање. Мислим да ово није случај само са Црвеном звездом, нажалост, она је избила у први план по лошим информацијама, али држава веома може да помогне својом подршком, разумевањем и, наравно, укључивањем у решавање нагомиланих огромних проблема. Очекивати да држава да не знам колики новац није реално. Дужан сам да кажем да накнаде које су исплаћене нису исплаћене из државне касе, већ новцем од спонзора, јер Звезда на сву срећу има велики број спонзора.

Да ли је приватизација решење, имајући у виду да Звезда из године у годину тоне?

- Моје лично мишљење је да ни Црвена звезда а ни Партизан не требају да буду приватизовани, могу евентуално да буду на неки начин докапитализовани. Рецимо да приватни капитал располаже са до 49,99 одсто, али 50,01 одсто мора да остане под контролом нечега што је јавност и држава. Јер, то су два национална добра. Ако би се и приватизовали, не знам како неко може да израчуна колика је вредност Црвене звезде. Мислим на бренд, јер не продају се само некретнине. Он јесте у кризи, али цео свет је у кризи. Нисам, дакле, присталица приватизације. Уколико се ради о приватном капиталу у износу од 49,99 одсто онај ко би га унео стекао би одређена права у управљању, али не само то, већ и да кад се заврши мандат да се подвуче црта. Јер, шта то значи да буде једна управа и позитивно послује, а да дође следећа и направи минус 10 или 15 милиона евра и оде. И, да нико не буде одговоран.

У оваквој ситуацији мораће сигурно да се штеди, које су мере, да ли је једна од њих смањење броја запослених?

- Имамо 178 запослених од чега је 41 играч. Чини ми се да је то више него што је потребно. Мере које ће бити дефинисане у петак односе се управо на овај сегмент штедње и затезања свих трошкова са једне стране, као и други део предлога, пројекцију буџета. Мора да се штеди, почев од плата, које морају да буду рационалне, преко играчких уговора, телефона, струје, воде, репрезентације, разних виза картица... Свуда мора да буде рационалан приступ, укључујући и приходну страну. Мора тачно да се зна колико улажемо у неког играча, а колико добијамо од трансфера. Није логично да се уложи 500 хиљада а да се добије 100 хиљада. Значи, морамо да анализирамо и уговоре са играчима и процентуална права и видимо чији су то заправо играчи.

Приличан број играча је оптерећен тим процентима?

- За мене, они су играчи Црвене звезде. Све друго ћемо да видимо, можемо јавно да се позабавимо анализом ако се неко буде бунио на ово што кажем. Јер, то права за играње у њој, није мала ствар да играте у Црвеној звезди. Очекујем ту коректне односе и са менаџерима, а тај део посла, јер је везан за финансије, добро ћемо анализирати.

Колики је буџет потребан Црвеној звезди на годишњем нивоу?

- Направиће се пројекција у петак, биће то радна верзија. Потребно је између 8 и 12 милиона евра годишње, ако хоћемо и европски квалитет. Знам да ће многи скочити и рећи да без 20 милиона евра нема ништа, али зависи како ко рачуна. И зависи ко се како угради. Ово причам без уграђивања, то значи да буде све у легалним токовима и на једном рачуну. А, ако хоћете можемо да направимо буџет и од 50 милиона и да ништа не урадимо и да после сваке сезоне плачемо што нисмо освојили ни један трофеј - закључио је Небојша Човић.

Не водимо истрагу

Да ли је у тој „истрази” утврђено да постоје неке незаконите радње и да има елемената за истрагу полиције и тужилаштва?

- Задатак комисије за санацију Црвене звезде, или како се популарно назива „радне групе”, тиме и поткомисије за финансије није да води истрагу, већ да утврди чињенично стање и предложи мере како да превазиђемо материјално финансијске проблеме. Такође и да предложи оквир буџета за 2013. годину. Наш задатак није да водимо било какве истраге, нити ћемо то радити - истакао је Човић

Многи желе да помогну

Нови уговор са Гаспромом никако да се озваничи, ипак...

- То ће све бити у реду - напоменуо је Човић.

Осим руске компаније многи желе да помогну.

- Има људи који се јављају, међутим, ово је нека врста прелазног периода, зато што се комисија за санацију бави пословима управљања и руковођења, а један од кључних задатака је да се распишу избори до 14. децембра и да се у јануару или фебруару добију нови руководећи органи.

Шпански модел

Небојша Човић је изнео занимљив предлог:

- Шпанци имају интересантан модел, ако хоћете да се забављате са тим стварима, онда морате нешто да заложите, а чим заложите нешто своје, бићете много озбиљнији у управљању, газдовању и домаћинском приступу. Ако направите минус, морате да га надокнадите, овако Звезда је била доживљај свачији и ничији. Добра кока која може да се черупа. Али, то није мој део посла...

Свакоме по базен

Члан радне групе је открио неке занимљивости кад су трошкови у питању:

- Ако за десет месеци имате телефонске рачуне на нивоу преко 30.000.000 динара, онда је то много. Са мање новца можемо боље да телефонирамо, а и шта има толико да причамо преко телефона. Или, ако за воду имамо дуг од 18 милиона динара, може да се израчуна да су у питању базени по једној особи. А, имамо и неекономичан систем грејања, застарелу концепцију преко мазута, међутим, то сада не може да се лако промени.

Нико неће побећи

Велики део дуга отпада на банке, у износу од око 18 милиона евра.

- Највећи дуг је према Агробанци. У том делу нам предстоје разговори са банкама, јер мислим да оне нису давале новац само зато што воле Црвену звезду, већ мислим да су ту били одређени везани аранжмани. Било би добро, а имамо и обећање из банака, да ће бити конструктивне. То значи да ћемо моћи да направимо реалан заједнички приступ. Нити банке то могу да наплате одмах, нити Црвена звезда то одмах може да плати. А, имале су и своју корист, прва је да су се везале за име једног од највећих српских брендова, а друга да су имале парице на рачуну од депозита, вероватно разних државних институција. Верујем да ће банке бити конструктивне и да ћемо наћи заједничко решење са којим нико неће бити оштећен - истакао је Човић.

Оријентисан ка кошарци

Видите ли себе у будућој управи?

- Оријентисан сам према спорту од своје десете године, али нисам много ка фудбалу, мада ми ови сада увлаче „фудбалски вирус“, видећемо шта ћемо се договорити. Морам да завршим посао у кошаркашком клубу, јер не волим да останем на пола пута. Обећао сам да ћу помоћи фудбалском клубу и радићу га максимално професионално са свом својом енергијом и знањем. Шта ће бити и ко ће бити на којој позицији, видећемо. Има колико год хоћете кандидата, а важно је да они који дођу да раде и да полажу јавно рачуне. Поставити концепт да олакшамо онима који дођу, а мислим да је добро да се направи пилот модел и покаже како може - објаснио је Човић.

Први пут на утакмици

Задовољан је Човић због победе у дербију, тим пре што му је то била дебитантска фудбалска утакмица.

- Кад се победи увек је добро, нарочито сам задовољан што је добијен, кошаркашким речником, у продужецима. За пола коша... Ово ми је била прва утакмица, никад нисам био на стадиону. Од сад ћу стално да долазим, јер изгледа да доносим срећу - казао је Човић, који је синоћ присуствовао тренингу екипе.

Тагови
No items found.
No items found.

повезане вести

No items found.
No items found.

ТЕЛЕФОН ЦЕО - ЦРВЕНО-БЕО

СКИНИ НОВУ АПЛИКАЦИЈУ

Google play store iconApp store icon