Други пишу - „Политика“

5.1.2012
12:00
No items found.

Тренер Црвене звезде Роберт Просинечки не зна за одмор. Након до сада, добро одрађеног прелазног рока у коме су доведени најбољи млади играчи из Србије, у коме су потписани професионални уговори са тројицом фудбалера из нашег погона и у коме су Звездину опрему поново задужили Марко Перовић и Душко Тошић, Роби се бацио у потеру за нападачем. После годину дана на клупи црвено–белих младом стручњаку постало је савршено јасно који курс треба да заузме Звездин брод, како би крајем маја упловио у мирну луку и на пристаниште донео оно што армију навијача највише занима – трофеј. У уторак 10. јануара почињу припреме за наставак првенства и Купа Србије и испред сваке „пролећне“ битке стајаће, по речима „шефа“ предзнак победничка.

Интервју који је за празнични, Божићни број дневног листа „Политика" дао наш тренер, преносимо у целости.

Тренутно сте тренер и спортски директор. Да ли те две дужности треба објединити?

- Да, мада се моја функција зове шеф стручног штаба, и тако ће и остати. За мене је важно да урадимо добар прелазни рок и да ојачамо Звезду. А што се тиче обједињавања функција, видећемо.

Да ли сте довели фудбалере који ће боље спроводити систем игре који сте примењивали јесенас или су то фудбалери који вам пружају могућност да по потреби, ако треба и у току утакмице мењате систем игре?

- Пре свега смо довели квалитетне фудбалере, а то значи да могу да одговоре сваком систему игре. Сигурно је да ћемо пробати нешто ново током припрема у односу на јесењи део сезоне.

Да ли је приликом довођења ових играча било пресудно то, како су играли против Црвене звезде или их је нешто друго или неко други препоручио?

- Пресудно је било наше праћење играча током полусезоне, а не толико како су играли против Црвене звезде.

Да ли ће бити неког појачања из иностранства током зиме и за које место у тиму би вам странац био потребан.

- Странац може да дође, али само висококвалитетан и можда на позицији шпица.

Играчима сте поделили упутства како би спремни дошли на почетак припрема. Каква су то упутства? Да ли се односе на физичку припремљеност или тактичку? Јесу ли сви добили иста упутства или су посебно прављена за сваког играча?

- Упутства су подељена понаособ на основу досадашњег тестирања, која говоре како је који играч припремљен и на ком нивоу, па нам је и самим тим лакше да им одредимо индивидуални програм. Односи се на физичку припремљеност и важно нам је да на почетак припрема дођу са одређеном базом.

Чиме сте руководили приликом састављана трансфер листе, с обзиром да су на њој и неки играчи који су били ослонац екипе (Каду, Ади...)?

- Добро питање, јер напокон имам прилику да разрешим дилему - Каду. Дакле, ја га изузетно ценим и желим га уз себе и у наставку сезоне. Међутим његова је жеља да настави даље и обогати своју каријеру, па сходно томе Звезда му излази у сусрет и преговара са потенцијалним клубовима. Да, има играча који су имали већу минутажу, али једноставно, направили смо промену ка младим и талентованим играчима, како бисмо Звезди створили будућност.

Звезда је изузимајући голмана, довела појачања за све линије у тиму (одбрана, везни ред и напад). Да ли је то и покушај да се промени тимски дух (психологија колектива), који због неуспеха у претходним сезонама, вероватно није онакав, какав Звезда треба да има?

- Истина је, заокружили смо све линије у тиму и свакако желимо не само фудбалски квалитет, него и ментални. Звезда тражи победнике и фајтере.

Са заостатком од 10 бодова, Звезда је практично испала из трке за првака. Може ли та растерећеност да јој помогне на пролеће?

- Не постоји растерећеност када се носи Звездин дрес. Свака утакмица је важна и са победничким предзнаком. Пред нама је период уигравања, и желим да ова екипа игра што боље и побеђује. Шта ће нам то донети у шампионату - видећемо.

Куп је реално гледано, Звездина шанса. Колико то може да буде оптерећење за њу, тим пре што у полуфиналу игра против Партизана?

- То што играмо с Партизаном у полуфиналу, за нас је празник фудбала, и заиста се радујемо тим мечевима. За разлику од шампионата, ту смо на истим полазним положајима и покушаћемо то да искористимо.

Да ли Звезда има „комплекс Партизана". Ако има, када и како би могли да се „излече". А ако нема, колико још може да издржи са неуспесима у вечитом дербију?

- Никако. Једноставно реч комплекс, не може да станује у клубу као што је Црвена звезда. Мислим да је то и историја показала. Неколико деценија смо ми доминирали, сад су они у првом плану, и на нама је да што пре ту ситуацију преокренемо.

Шта је потребно и колико времена да Звезда створи тим који ће бити редован учесник Лиге шампиона, или бар Лиге Европе?

- Потребно је доста времена, јер у вашем питању користите реч редован. Дакле, да бисмо били редовни у Лиги шампиона или Лиги Европе, треба нам још много стрпљења, доброг рада и пре свега, сјајне омладинске школе. Само са својим кадровима, Звезда може до тог циља.

Тагови
No items found.
No items found.

повезане вести

No items found.
No items found.

ТЕЛЕФОН ЦЕО - ЦРВЕНО-БЕО

СКИНИ НОВУ АПЛИКАЦИЈУ

Google play store iconApp store icon