Аџић – Енергија, жеља и борба...

22.4.2010
12:00
No items found.

Спортски директор Црвене звезда Иван Аџић је после пораза нашег клуба од Јавора на Маракани изнео своја размишљања и очекивања у интервју за клупски сајт Црвене звезда.

Како се осећате после изненадног пораза од Јавора на Маракани?

- Победе и порази су саставни део спорта. Ко то не разуме не треба да се бави овим послом. Црвена звезда игра сјајну сезону, једну од најбољих у својој историји, а две последње утакмице у којима смо одиграли испод нивоа не могу да поремете тај утисак. На нама који водимо спортски део Црвене звезде је да опоравимо екипу, да тргнемо играче и да их припремимо за одлучујућих пет утакмица у првенству као и за финале Купа Србије. Ако играте поштено, не можете да некада не изгубите утакмицу, па и клубови који уложе стотине милиона евра у екипу изгубе понекада од мањих фудбалских клубова. То је драж фудбала, зато се игра. Звезда ће већ од недеље играти на начин на који смо играли до скоро, са пуно енергије, са пуно жеље и хтења са борбом за сваку лопту, са изгарањем на терену до последњег атома снаге. То је рецепт за успех.

Општи утисак је да је судија Сантрач на јучерашњој утакмици тешко оштетио Црвену звезду када није свирао пенал над Нинковим?

- Ја се нисам бавио суђењем ни када су хорски оптуживали Звезду да јој судије свирају пенале и хушкали своје навијаче да пишу транспаренте о поштењу у српком фудбалу. Нећу да причам о суђењу - надам се да ће у судијској организацији неко да прегледа снимак, па ће проценити да ли су такве грешке дозвољене или не. Када бих хтео тиме да се бавим могао бих да кажем да нам два пенала нису свирана на две последње утакмице, или да је дозвољено да се утакмица у Чачку игра свега 54 минута или да нас је судија Сантрач тешко оштетио против Јавора за чист пенал и да је уместо казненог ударца дао жути картон нашем беку Нинкову и тако га директно због парних картона избацио из састава за утакмицу са Хајдуком. Не причам ни о томе како се на утакмицама нашег противника, њиховим ривалима поништавају чисти голови. Нама је јасно да Црвена звезда годинама нема пријатеља у фудбалској организацији. То стање смо затекли прошлог маја када смо ушли у клуб. Дакле, судијама нека се баве надлежни, само нека их још не награде за ово шта су урадили. Никога не оптужујем за ова два кикса осим нас. Ми смо промашили пет - шест зицера против Јавора и најмање три против Борца. Ми смо играли малокрвно, нисмо се борили за сваку лопту, нисмо дали све од себе. Када се тако уђе у меч тада се не врати головима. Дакле, сами смо криви, морамо да будемо свесни тога и идемо даље.

Није било лако играти пред празном Мараканом?

- Тачно је да нас је казна Дисциплинске комисије Фудбалског савеза пореметила, јер наш тим је навикао да игра пред најмање петнаест хиљада гледалаца. Наша публика је Звездин 12. играч и сигуран сам да би смо победили Јавор да је била на стадиону. Други немају навијаче па им то није важно, Звезда има подршку и није исто играти са њом или без ње. Наш генерални секретар је приликом изрицања драконске казне од пет утакмица забране играња пред публиком навео да ће ова одлука имати спортске последице. Црвеној звезди је одузето право да се на шест кола пре краја у три одлучујуће утакмице бори за бодове пред својом публиком. То вам је као када трчите трку, а неко вам на једну ногу стави тег. Као да су једва чекали инцидент да нам одреде казну. Да ли се неко сећа убиства Звездиног навијача Александра Радовића на ЈНА? Не сећам се да је тада тај стадион био суспендован дуго колико је Звездин сада. И не само да су нас хедикепирали до краја овог првенства. Очигледно желе да у прва четири или пет кола наредног првенства будемо без публике не би ли нас на старту саплели. Ја на овај начин не желим да оправдам безуман потез тог навијача који је пуцао на трибини. Тај човек није пуцао само у другог човека, пуцао је у Звезду, пуцао је у петнаестак хиљада наших навијача који долазе на сваку утакмицу, пуцао је у играче, пуцао у фудбал. Али због тога кажњавати Звезду!? Па да ли се кажњава власник тржног центра када неко пуца у неког другог у тржном центру? Од полиције, до тужилаштва сви су навели да је Звезда урадила све што је морала по закону, а опет смо кажњени. Тај инцидент нас је омео да се на миру спремамо за утакмице у Чачку и против Јавора, омео је наше навијаче да навијају у Чачку онако како само они знају и лишио нас је њихове подршке против Јавора. Довољно да нас поремете. Наравно, интерес српског фудбала је овде најмање важан јер колико данас видим на свим осталим утакмицама српске лиге заједно, без наше је било око 12 хиљада гледалаца!? Ми смо против Војводине сами имали двадесет хиљада. Али, зар су важни гледаоци, зар је важан интерес фудбала - важно је да Звезда буде саплетена. Не причам ово као члан управе, већ као спортиста.

Шта даље?

- Шта даље? Као од почетка сезоне - општа мобилизација свих у Клубу. Играча, тренера, запослених, управе, навијача! Имамо бод мање од нашег ривала, имали су они четири бода мање пре седам дана. Играмо утакмицу једни против других и победићемо их. Спортски, како ми једино умемо. Наравно, као клуб ћемо све да учинимо да у тој утакмици победу не однесу неспортски детаљи попут овог када нам Сантрач није свирао пенал и избацио нам је играча из строја за следећу утакмицу. Гледаће је цела Србија, биће ваљда директног преноса. Има ли шта поштеније од тога да директан судар одлучи првака? Играмо финале Купа, на корак смо од првог трофеја. Ово је Звездина година - нека се други нас плаше!

Прва следећа препрека је Хајдук из Куле?

- Кула је први циљ и спремамо се само за њу. За све друго има времена. Тамо ћемо имати подршку публике, време је да се играчи тргну и да Звезда настави путем којим је корачала скоро читаво првенство! Дакле, сви за Кулу. Звезда зове. Време је за наш пркос и инат, време је да покажемо свим који нас саплићу да им то неће проћи!

Тагови
No items found.
No items found.

повезане вести

No items found.
No items found.

ТЕЛЕФОН ЦЕО - ЦРВЕНО-БЕО

СКИНИ НОВУ АПЛИКАЦИЈУ

Google play store iconApp store icon