Odgovori Marka Perovića

8.3.2012
12:00
No items found.

Ove nedelje, svi čitaoci našeg sajta imali su priliku da postave pitanja povratniku u crveno-beli dres, Marku Peroviću, koji je danas uoči treninga odgovorio na mnogobrojna pitanja, i zahvalio se svima koji su poslali e-mail. Odgovore na najzanimljivija pitanja možete pročitati u nastavku.

h Dobro nam došao, Marko. Sećaš li se početka karijere u Kosovom Polju, i ko su ti bili prvi treneri? Moj zet, Vukoje Inić, ubeđuje me da ti je on bio prvi trener. Da li da mu verujem? Puno pozdrava od Peđe i Nenada Burića.


- Jeste, Vukoje mi je bio prvi trener. Sećam se, istina, prošlo je mnogo vremena, ali sećam se. Promenilo se dosta trenera dok sam bio u Kosovom Polju, a posle godinu dana sam otišao da igram za Prištinu, ali sećam se da mi je Inić bio prvi trener.

h Pozdrav, Marko, drago mi je što si se vratio u Zvezdu i nadam se da ćeš imati puno uspeha u narednim sezonama, kao i da ćemo te konačno gledati i u dresu A reprezentacije Srbije. Pošto sam iz Uba, pitanje za tebe je pamtiš li period proveden u FK Jedinstvo i po čemu, i da li možemo očekivati da na kraju karijere odigraš još koju utakmicu u crveno-belom dresu Jedinstva, uz ambicioznu upravu koja će pokušati ponovni ulazak u Prvu ligu Srbije? Srdačan pozdrav, Stefan Teodosić.

- Pamtim Jedinstvo samo po lepom, samim tim i Ub. Mi smo u to vreme potpisali prvi profesionalni ugovor sa Zvezdom, i pošto je bila jaka konkurencija u ekipi, kad ne bismo igrali za vikend u prvom timu, Džaja bi nas poslao da odigramo utakmicu sa Ubom. To nam je dosta značilo, jer uvek je bolje imati utakmice u nogama nego samo trenirati. Mi smo jedva čekali da putujemo tamo, sve nam je bilo organizovano, a dodatan podstrek bila je i činjenica da je Džaja sa Uba, pa je cela ta atmosfera, navijači, lep stadion, ljudi koji vole fudbal, uticala da nam je svima prijalo da igramo tamo. Pogotovo meni, čak sam se i zadržao duže i veoma mi je prijalo, pamtim Ub samo sa dobrom. Mislim da mladom igraču, koji se priključi prvom timu, a ne igra, mnogo znači da ima neke dodatne utakmice. Manje je bitno gde, ali bitno je da igra. Jer , mlad fudbaler je svakako u Zvezdi koja računa na njega, ali potrebno je da se pravilno razvija, a ne da čeka da zaigra u prvom timu da bi se razvijao.

x Marko, pozdrav od Bojana iz Gospođinaca. Hteo bih da te pitam sa kojim igračem iz Bazela si ostao prijatelj?

- Sa Ergićem sam u kontaktu, čujem se sa nekoliko mladih igrača od kojih neki jesu u Bazelu, neki više i nisu. Čujem se i sa nekim trenerima, ljudima iz kluba, jednostavno prijateljstva koja se ostvare ne raskidaju se tako lako.

h Da li pratiš uspehe Bazela u Ligi Šampiona? - Gligo Zvezdaš.

- Da, pratim. Mislim da Bazel to zaslužuje. Najpre jer je klub organizaciono na nivou, finansijski besprekoran. Imaju dobar igrački kadar, imaju dobru omladinsku školu što se vidi i na primerima Kuzmanovića, Raketića... Mislim da je njihov uspeh, po meni, normalna stvar, a ne iznenađenje.

h Ćao Marko, kako ti se dopao život u Americi? Da li si planirao tamo da ostaneš duže ili si želeo da se vratiš u Evropu? Pozdrav , Andrija.

- Ja sam planirao da ostanem. Preko Bazela sam napravio kombinaciju da odem za Ameriku na nekoliko dana, da vidim situaciju, da se upoznam sa klubom... Bukvalno sam se posle par dana vratio i rekao da želim da idem gore. Nažalost neke stvari su se izdešavale, pa nisam mogao da ostanem iako sam želeo.

h Koji vam je bio glavni motiv da se iz Nju Inglanda vratite u Crvenu zvezdu? - Miloš

- Ja sam se povredio gore, doduše relativno brzo sam se oporavio, a tamo se prvenstvo igra drugačije, od marta do novembra, dakle tri meseca je pauza. Vratio sam se ovde, a nisam ni razmišljao previše gde ću i šta ću, bilo mi je najbitnije da se potpuno oporavim. Pored nekih opcija koje sam imao, ja sam već bio sa Zvezdom, trenirao dva i po meseca... Mislim da mi je dobar potez što sam potpisao, a na neki način to je bio i logičan sled događaja.

h Veoma mi je drago što si se vratio i vidim da za Zvezdu postoji, kako dobra prošlost tako sigurno i budućnost. Elem, da li bi ti dragi Mare produžio ugovor koji traje godinu i po dana? Kada ti istekne ugovor i kad bi otišao iz Zvezde u koji bi klub najviše želeo da odeš? - Dejan

- Mnoge stvari utiču na to da li bih produžio ili ne. Imam porodicu, 28 godina, i moram da gledam i u budućnost. Emocija prema Zvezdi se ni ne dovodi u pitanje, ali postoji još stvari koje utiču na takve odluke. Trebalo bi nekoliko stvari da se poklopi, ali o tom potom.

h Veliki pozdrav za Perketa majstora. Imam dva pitanja za njega. Prvo,šta misli o Robiju Prosinečkom, i drugo, da li se seća Marka Anđelkovića, igrali su zajedno u omladinskoj reprezentaciji? Ako se seća, šta misli o njemu kao igraču? Pozdrav od Mirka.

- Za Robija je suvišno i pričati kakav je i kao ličnost, i kao igrač, sve je već poznato. Kao trener ima dobar odnos sa igračima, igrači ga vole, a to je veoma važno.
Sećam se Marka, kako ne, dobar je igrač. Ovim putem mu šaljem pozdrave.

h Veliki pozdrav za Marka. Izuzetno mi je drago zbog tvog povratka u Zvezdu, u tvoju i našu kuću, želim ti pre svega puno zdravlja i da se zajedno radujemo titulama kojih će nadam se biti mnogo u narednom periodu. Moje pitanje glasi: S kim si od igrača iz tvoje generacije '84 koji ste zajedno bili u Zvezdi najčešće u kontaktu, da li bi mogao nekoga izdvojiti kao recimo najboljeg saigrača i drugara iz tog vremena? Prisustvovao sam utakmici protiv Spartaka, na Marakani sam prisutan često, iako teško stižem zbog obaveza na fakultetu da posjetim sve utakmice. Veliki pozdrav od Stefana iz Vlasenice (Republika Srpska).

- Neću nikoga da izdvajam, jer sam uglavnom sa svima ostao u kontaktu. Normalno je da nas, nakon što odemo, daljina sputava da se viđamo, ali zato možemo da se čujemo tako da sam u kontaktu sa svima. Ne bih nikoga izdvajao jer je ta generacija bila posebna, naročito kada je drugarstvo u pitanju.

h Veliki pozdrav Delijo. Koja ti je omiljena utakmica u Zvezdinom dresu i da li možeš da obećaš da ćeš dati komšijama gol kao iz onog derbija kada je bilo 2:0. - Ivan

- Omiljene utakmice su mi svakako bile protiv Partizana. Ja ih stvarno imam dosta, nisam ni izgubio od Partizana, a omiljena mi je ona kada smo dobili 3:0, kada je Žiga postigao dva gola, a ja sam bio strelac jednog. Bilo bi neozbiljno da obećavam takve golove, nisam lak na rečima, ali mogu da obećam da ću učiniti sve što mogu da zatresem mrežu.

h Marko, pošto si jedan od igrača koji je u različitim vremenskim periodima bio u Crvenoj zvezdi, da li bi mogao da uporediš te periode, a tu mislim na nekoliko stvari: Kakvi su bili treninzi kada te je trenirao Zenga, a kakvi su sada? Zatim , ima li razlike u kondicionim treninzima, i da li misliš da si bolje fizički pripremljen bio tada ili danas? Koliko se razlikuju taktički zadaci u odnosu na taj period? Da li smatraš da je pritisak na igrače danas mnogo veći, i da li taj pritisak po tebi usporava napredak ovog tima, ili je ipak koristan? Malo više pitanja, ali sva su na istu temu. Pozdrav i sve najbolje, Goksi.

- Svaki trener ima različito gledanje fudbala i različito sprema igrače. Iskreno , ja sam profesionalac i uvek gledam da se sam spremim, da ne čekam toliko kondicionog trenera. Mislim da svaki igrač mora da vodi računa o svojoj spremnosti, i mora dodatno da radi da bi bio 100% pripremljen, jer ne može jedan kondicioni trener da radi odjednom sa više od 20 igrača, a da svi budu podjednako spremni. Tako da, radim dodatno sam, ne obazirem se na to ko je bolji jer svako ima različita mišljenja. Bilo mi je lepo sa Zengom, sada mi je super sa Robijem, sviđaju mi se oba sistema rada, nemam problem da se prilagodim. Što se tiče taktike, mi igramo fudbal i za vreme utakmice se desi da dva ili tri puta promenimo taktiku. Kod Zenge smo igrali 4-4-2, sada igramo 4-3-3, ali na terenu nije to tolika razlika. Ja to ne gledam kroz prizmu zahtevnosti. Pritisak je danas mnogo veći, zato što se nema strpljenja i očekuju se rezultati i samo rezultati, a oni izostaju, i igračima je nametnut takav pritisak da to, po meni, može da bude mač sa dve oštrice. Desi se, eto, da na utakmici protiv Spartaka dođe 40.000 ljudi. Naravno da je to pritisak za neke igrače, neki mogu da se nose sa tim, neki ne mogu, potrebno je vreme za prilagođavanje na novu sredinu, naročito kod mladih igrača.

h Ćao Marko, veliki pozdrav i čestitam na povratku! Kako ti se sada čine Delije za razliku od prošlog puta kada si igrao za Zvezdu? Hvala! - Neven

- Navijači su za desetku, bili i ostali. I ranije su dolazili, ali sada pomeraju granice vernosti. Imamo veliku želju da im se odužimo dobrim partijama.

h Pozdrav Mare! Kao prvo hteo bih da ti zahvalim što si se odlučio da se vratiš među crveno-bele i da svojim iskustvom pomogneš ovim mladim momcima... Zanima me da li ti prija pozicija levog krila ili bi više voleo igru u sredini, malo defanzivnije od te trenutne pozicije? Želim ti puno uspeha u daljoj karijeri! I naravno, da nastaviš da lomiš kičme! Pozdrav! Danijel - Pirot!

- Meni odgovaraju obe pozicije, naročito u ovakvoj formaciji. Ne bi bilo loše ni da igram više unutra gde bih možda imao veći posed lopte i gde bih mogao da se ubacujem iz drugog plana što meni i više odgovara, ali ne žalim se ni na ovu poziciju, nju sam igrao i u Bazelu i savršeno sam upoznat sa zadacima.

h Marko, svaka čast na odluci da se vratiš u našu Crvenu Zvezdu i pomogneš našem klubu u pohodu na nove trofeje. Želeo bih da te pitam da li ekipa i dalje veruje u titulu iako je veliki bodovni minus, i kakva je atmosfera među igračima i odnos sa Robijem? Sve najbolje u nastavku karijere i želim ti bar još jedan gol protiv komšija. Dale

- Atmosfera je dobra, svi veruju, vera nikada ne sme da izostane. Realno , razlika u bodovima je velika, ali već smo razgovarali, najbitnije nam je da pobeđujemo iz utakmice u utakmicu, pa ćemo na kraju da podvučemo crtu i da vidimo šta i kako. Nažalost došli smo u situaciju da ne zavisi sve samo od nas, ali daćemo sve od sebe da uradimo ono što jeste do nas.

h Pozdrav za Perovića kao i za sve u Zvezdi! Zanima me, kao i ostale verujem, da li ste zadovljni prikazanim na terenu u subotu? - Tomislav

- Dosta smo o tome pričali već, mislim da je najvažnije da smo pobedili. Ispostavilo se da je takav pritisak bio, prva utakmica, svi su očekivali da pored pobede pružimo i odličnu partiju, ali to nije tek tako lako. Svojom partijom sam zadovoljan delimično, mislim da mogu i bolje.

h Da li si se i koliko uklopio u Robijevu taktiku? Vojislav Brkić.

- Koliko god ljudi mislili da neko može tek tako da se uklopi, to nije tačno. Ja sam kratko u Zvezdi, i to nakon povratka na teren posle povrede. Nije lako uklopiti se, naročito jer je došlo mnogo novih igrača, ljudi očekuju „bum" preko noći, ali to je nemoguće. Evropske ekipe godinama prave tim, pa tek onda dođu do rezultata. Mislim da ću se, kako vreme bude prolazilo, sve više razumeti sa saigračima, ali i da ćemo kao kolektiv biti mnogo uigraniji i samim tim pružiti još više na terenu.

h Marko, imam utisak da nam je u proteklih nekoliko derbija nedostajalo pre svega srca i hrabrosti, možda i pobedničkog mentaliteta, da bismo slavili. Da li se slažeš sa mnom, i šta misliš, da li su se stvari u tom pogledu promenile, ili se menjaju? Smatram da se derbi utakmice ne dobijaju uvek taktikom i formom, već pre svega srcem, a upravo nas je srčanost krasila tokom uspešne istorije. Sve najbolje, Žarko.

- I ja mislim da se derbi dobija srcem. Prevashodno jer derbi nosi nešto što ne nose druge utakmice. Kada izađemo na teren, koliko god da se pre utakmice pričalo „moramo ovako ili onako", to se odjednom sve izgubi, nagazi se do „daske" i igra se punim gasom. Ne odlučuje utakmicu ko je bolji igrački, taktički, već ko se bolje skoncetriše, ko ima veću želju. Ali ne treba zaboraviti ni šta je fudbal, nekad i daš sve od sebe, a ne pobediš, ali mislim da je najbitnije pružiti maksimum, pa šta Bog da. Pobednički mentalitet je neophodan, ne samo za derbi utakmice, već i za sve ostale, jer bez takvog mentaliteta se ne može igrati u Zvezdi.

h Pozdrav za Perketa! Marko, mislim da svaki tim, a naročito u klubovima u kojima preovlađuju mladi igrači, mora da ima lidera na terenu, igrača u koga će svi da gledaju kada je teško, koji će povući ekipu kada je potrebno i na koga će ostali da se ugledaju. Da li misliš da je jedan takav lider nedostajao Zvezdi ranijih godina, i da li i dalje nedostaje? Vidiš li sebe u toj ulozi? Puno sreće u nastavku prvenstva, i tebi i tvojim saigračima od Stevana iz Beograda.

- Mislim da Zvezdi nedostaje takav lider, mislim da svaka ekipa treba da ima lidera koji vuče, baš kada je teško, kada treba da se stane... Mislim da Zvezda to nema već godinama. Moram da spomenem Vidića, koji je bio takav tip igrača. I na treningu i na utakmicama, za njega je bilo isto: moralo je da se pruži 100%. I mi kada vidimo njega da on tako odradi trening, bilo bi nas sramota da i mi ne damo sve od sebe takođe. Tako je bilo i na utakmicama. Mislim da Zvezdi treba takav igrač, ja sebe iskreno još uvek ne vidim u toj ulozi, jer sam ovde nov, i treba još neke stvari da se poklope... To se jednostavno ili spontano desi, ili ne desi.

h Može li se i kako smanjiti pritisak pred bitnu utakmicu i šta bi trebalo uraditi da se u utakmice sa Partizanom uđe, ako ne rasterećeno, onda bar bez straha i ogromnog pritiska, koji se primećuje na većini utakmica? - Nenad

- Mislim da ćemo u predstojeće utakmice ući maksimalno, jer nemamo šta da izgubimo. Mi moramo da damo sve od sebe, pa šta uradimo. Po meni, treba da se isključi pritisak, igraćemo prvu utakmicu u Kupu na našem stadionu, pred našim navijačima, šta više možemo da poželimo? Sve će biti na našoj strani, a naše je da izađemo i pružimo maksimum.

h Zdravo Marko. Kad si poslednji put bio u Prištini? - Marko.

- Uh, nisam bio dugo, još od bombardovanja 1999. godine.

h Kakav je osećaj kad prvi put nastupiš za Crvenu zvezdu, i pamtiš li taj trenutak? - Matija

- Da, pamtim. Baš kada smo počeli pripreme u Budvi, prolazili smo pored te Arene gde sam debitovao, kada smo igrali protiv Mogrena i pobedili 3:1. Sećam se kao da je bilo juče. Osećaj je bio predivan jer sam tu od 13. godine, i svi smo živeli za taj dan da igramo za prvi tim Zvezde.

h Sa koliko si godina počeo da treniraš fudbal? Da nisi fudbaler, čime bi se bavio? - Marko

- Počeo sam da treniram sa osam godina, a nikada nisam razmišljao čime bih se bavio da nisam fudbaler.

h Da li hoćeš sadašnjim igračima da podeliš savete pred derbi sa Partizanom, jer ipak si ti igrao dosta utakmica protiv njih, i da li bi savetovao neke od bivših saigrača da slede tvoj potez i da se vrate u Zvezdu da pomognu da se osvoji titula? Aleksandar

- Meni su se izdešavale tako neke stvari, poklopilo se sve da mogu da se vratim u Zvezdu. Ne kajem se zbog toga jer mi je ovde super. Iz moje generacije, dosta njih i igra veoma uspešno za svoje klubove, tako da u ovim godinama, teško. Što se tiče saveta, sigurno da ću da posavetujem saigrače jer imam neka iskustva, pa ako budu želeli da prihvate, a nadam se da hoće, biće lepo. Tu je i Robi koji takođe uvek može da podeli svoja veoma bogata iskustva, i verujem da mlađim igračima ona mnogo znače.

h Sigurno znaš za igru „kocke" koja se igra sa fudbalskom loptom. U razvoju fudbalera, za šta je ta igra korisna? Perke.

- Korisna je zbog toga što se igra na malom prostoru, i po meni najviše pogoduje unapređenju tehnike.

h Pozdrav za Marka, za mene si jedan od najomiljenijih igrača današnjeg tima još od momenta kad si povukao loptu sa naše polovine pa "slomio kičmu" Nađu i efektno završio akciju golom na večitom derbiju 2005. godine. Iz ekipe našeg voljenog tima u sezoni 2003/2004 za seniorski sastav nacionalne selekcije su uspeli da zaigraju mnogi asovi kao što su Dišljenković, Basta, Luković, Marković, Vidić, Janković, Nenad Kovačević, Milovanović, Mrđa, Pantelić, Žigić mislim čak i Krivokapić. Moje pitanje je da li smatraš da si pogrešio u izboru klubova nakon odlaska iz Zvezde, jer lično smatram da je trebalo da igraš za nacionalnu selekciju, nakon što si nastupao i za mladu, ali se sticajem okolnosti to nije dogodilo? Drugo pitanje je da uporediš kvalitet fudbala u švajcarskoj i srpskoj ligi. Veliki pozdrav iz Republike Srpske - Dejan.

- Nisam pogrešio sa izborom kluba, ali nažalost desile su mi se neke stvari kao što su povrede, i tada nisam mogao da se odazovem pozivu. Bio sam nekoliko puta na širem spisku. Kada sam igrao u Bazelu, u Ligi Šampiona, poziv je izostao. Sklopom svih tih okolnosti, nisam doživeo da debitujem za reprezentaciju.
Po meni, glavna razlika je organizacija. Švajcarci imaju manje klubova, takođe imaju Bazel, Cirih, Jang Bojs, tri-četiri ekipe koje prednjače, ostali su tu da popune ligu. Po meni, marketing i organizacija su im na veoma visokom nivou.

h Ne bih ja analizirao sastav i igru,pitanje je: Da li misliš da ova ekipa može da dostigne nivo igre, kao ona grupa igrača u vreme tvog prvog boravka u Zvezdi? - Milovan

- Po meni, mislim da može, ali treba vremena. Tim je mlad i treba vremena da se uigraju, i da ostanu svi zajedno, a ne da se nakon šest meseci sele, a da novi dolaze, onda od toga nema ništa. Mislim da samo treba vreme, da se oni sačekaju jer su to sve mladi i talentovani igrači koji igraju za mladu reprezentaciju, koji će siguran sam igrati i za A selekciju, i najvažnije je sačekati ih.

h Da li tvoj brat Miloš igra negde fudbal? Pozdrav od tvog bivšeg saigrača iz FK PRIŠTINA. Tomić Milan.

- Miloš igra u Poštaru, radi i igra fudbal.

h Marko, neću te pitati da li ćete osvojiti kup ili da li ćete prestići Partizan, jer ja kao član kluba, i kao i svaki drugi čovek kome je Zvezda u srcu verujem u to sve dok postoji teoretska mogućnost. Ja sam ti brat sa majčine (Vesnine) strane, iz Kragujevca, i ništa više ne bih želeo nego da upoznam svog brata koji igra za ZVEZDU, to je ipak velika stvar za jednog srednjoškolca. Da li postoji mogućnost da se to desi posle nekog treninga ili tako nešto? Ako postoji, reci mi kad i gde da se pojavim :) pozdrav , Aleksandar!

- Naravno da može!

(ostavite u komentaru Vaš e-mail, pa ćemo vas kontaktirati).

h Marko, ti si jedan od retkih fudbalera koji je snimio televizijsku reklamu (voda Mivela). Kakav je osećaj snimati reklamu, i da li bi snimio još neku? - Aleksandar

- Zašto da ne? Nije to velika stvar, to je normalna pojava kod sportista. To je interesantno ljudima, i zašto ne iskoristiti.

Tagovi
No items found.
No items found.

povezane vesti

No items found.
No items found.

TELEFON CEO- CRVENO-BEO

SKINI NOVU APLIKACIJU

Google play store iconApp store icon