Lukić - Nisu nas slomile teške godine

8.6.2011
12:00
No items found.

h Prošle su skoro dve godine kako ste na čelu kluba. Kada ste došli pričalo se samo o finansijama odnosno dugovima u kojima se nalazio klub. Kakvo je stanje danas?

- Постао сам председник Звезде без противкандидата јер су се остали разбежали због финансијске ситуације у којој се налазио клуб. Сачекали су ме дуг од скоро 30 милиона евра, неплаћени играчи и тренери, запослени... Јавност све зна. Ове две године смо плаћали рачуне за медија центар из 2004. године, за ВИП галерије и нови терен из 2008. године - све заједно скоро 2,5 милиона евра!? Играчима који су некада играли плаћено је скоро 6 милиона евра. Само овог пролећа смо морали да платимо 3,5 милиона евра бившим играчима како би смо уопште играли Европу! Када бих сада помињао имена већине тих играча многи се не би сетили да су икада играли у овом клубу, да су дали неки гол или оставили трага. Али зато су добијали уговоре вредне по неколико стотина хиљада евра које им они који су те уговоре потписивали нису платили. Затекли смо скоро 10 милиона евра дуга према банкама и пет играча под професионалним уговором!? Да ли сам неког прозивао због тога, да ли сам се жалио или тражио алиби? Прва три прелазна рока смо урадили без иједног динара. Тек смо зимус први пут платили обештећења за Евандра и Борху, а то су веома ниска обештећења с обизиром на њихову вредност. То смо постигли захваљујући Рамбу Петковићу, човеку који несебично помаже своју Звезду. Вредност уговора првог тима је мало изнад два милиона евра што је најмањи буџет деценијама уназад.

Као што сам рекао не причамо о дневним проблемима, о враћању старих дугова, не жалимо се што смо 3,5 милона евра морали да вратимо на старе дугове уместо да направимо тим за следећу сезону. И ја, и управа коју водим смо свесни шта значи водити Црвену звезду и нико нас није натерао да радимо овај посао. Ако желимо да стабилизујемо клуб - не постоји други пут. Санирамо финансијско стање, подижемо вредност тима, бренда и приходе, реорганизујемо клуб, враћамо публику, постављамо здраве темеље, имамо преко 21 хиљаду чланова који плаћају чланарину, почели смо са организацијом навијачких клубова широм света... Када се то уради - доћи ће и спортски резултат и повратак на место које нам у Европи припада. Да ли ћу ја тада ја да водим клуб или неко други мање је важно. Ја сам поносан што је управа на чијем сам челу успела да спасе клуб од пропасти и пакленог плана да се уништи највећи српски спортски бренд.

х Да ли ће се односи између ФСС-а и Звезде поправити?

- Односи Звезде и ФСС-а су добри. Имамо свакодневне контакте са професионалцима који раде у ФСС-у и одлично сарађујемо. У овим односима постоји само један проблем - Томислав Караџић. Тај човек није само проблем Звезде. Он је проблем српског фудбала. Приватизовао је фудбалску организацију и ставио је у функцију једног клуба, поделио народ у земљи, уништио атмосферу око националног тима и српски фудбал под њим стагнира. Једноставно, Караџић не може да реши ниједан проблем у српском фудбалу, а свакодневно ствара нове конфликте. Да се разумемо, ово није ништа лично. Када сте на функцији или сте део решења и доприносите развоју или сте део проблема. Караџић је део проблема, он је сметња развоју српског фудбала и ако жели добро српском фудбалу сам ће се повући.

Управо зато, предложићу Управном одбору клуба да на сутрашњој седници званично затражи ванредне изборе у Фудбалском савезу Србије. Време је да видимо да ли је важнија Караџићева фотеља или опстанак фудбала у Србији.

х Звезда је често имала приговор на суђење током ове сезоне?

- На почетку првенства сам у једном интервјуу рекао да ће "Црвена звезда бити првак ако првенство буде регуларно". Тада су ме вређали неки новинари који углавном често путују са репрезентацијом и тврдили да ја тражим алиби. После бруке која се дешавала пролетос у првенству и Купу нико се не усуђује да брани домаће такмичење. Нажалост, показало се да сам био у праву.

Међутим, није Караџић једини кривац за пропадање српског фудбала. Одговорност има и судијска организација. Цела земља се смејала суђењима Мажића, Јованетића или Веселиновића. Жалосно је јер они су добре судије. Брукају се у страху од Жутића, Бељина и других који одлучују о њиховим каријерама. Тако изгледа механизам утицаја и притиска на судије.

Звезда више не допушта да ови људи одлучују о суђењу. Имамо два месеца, до почетка новог првенства да решимо овај проблем. Захтеваћемо да се распусти судијска комисија и да тај посао обавља један човек - у кога сви имамо поверења. Ако у Србији не можемо да нађемо особу у коју ћемо сви да имамо поверења нека дође неко ван Србије. Особа са великим угледом и реномеом као што је рецимо Пјерлуиђи Колина. Ту особу треба добро да платимо да делегира судије, контролише их, кажњава и награђује као и да предлаже кандидате за интернационалну листу. Тако ћемо да ослободимо судије притиска и судиће поштено. Кажем вам сада унапред да ће Звезда прихватити сваку одлуку коју неко као Колина донесе. Ми смо спремни да кажемо да имамо поверења у једну особу и да чак и ако погреши нећемо рећи да је погрешила намерно. То је једини пут да почне оздрављење фудбала. Знам да ће се јављати разни који ће тврдити да нама не треба нико са стране, да можемо сами. То ће бити они којима је у интересу да се мешетарење настави. Ко буде против оваквог предлога - не жели добро српском фудбалу.

х Имали сте критике и на домаће клупско такмичење?

- Више пута сам рекао да је стање у клупском фудбалу очајно. Формално такмичење води Заједница суперлигаша, али одговорност за све што се догађа је на Караџићу. Док он троши милионе на кућу фудбала, већина клубова у Србији је на ивици стечаја. Не кажем да нам Кућа фудбала није била потребна, али је та инвестиција требало да се деси на крају - када се уреде стадиони, када се прва лига игра под рефлекторима, када се врати публика на стадионе, када се обезбеди клубовима приход од тв права. Тек тада би шлаг на торти била Кућа фудбала. Овако имамо двор који је божанствен и сиротињу која игра фудбал. Прву лигу нам играју клубови без стадиона као што су Металац и БСК, гуше се велики фудбалски центри, стадиони су без рефлектора, да није Звезде скоро да нико не би гледао домаћи фудбал, нема пара од телевизије у Србији, а у Бугарској се на томе зарађује неколико милиона евра које деле клубови. У Србији постоји клуб који игра најмање десет "пријатељских" утакмица без жутих картона, без умарања. То може тако док лигу играју клубови без стадиона и публике који постоје само да не би играли против једног великог клуба као и да би играли против другог великог клуба. Ја одговорно тврдим да је пут ка оздрављењу српског фудбала да се Прва лига игра у Крагујевцу, Нишу, Новом Пазару, Крушевцу, Зрењанину или Ваљеву. Тамо би на свакој утакмици било по десетак хиљада људи и да видим тог тренера или играча који би покушао да пусти неки други клуб!? Овако имамо утакмице као што су БСК - Металац, а сутра ће им се прикључити и БАСК. Те утакмице не интересују ни рођаке фудбалера који играју у тим клубовима. Неколико клубова у нашој најјачој лиги постоји само да би једном другом клубу било лакше. Погледајте само резултате, погледајте са каквим тимовима играју на тим утакмицама, погледајте колико прекршаја направе на тим утакмицама.

Звезда је припремила предлог нове лиге која ће бити организована као предузеће, која ће имати комесара, приходе од ТВ права, уређена правила о инфраструктури, која ће се бавити повећањем броја гледалаца, повећањем квалитета такмичења. Наредних недеља ћемо тај предлог послати како Заједници, ФСС-у и другим клубовима. Наравно, предуслов да се тако нешто деси је одлазак оног коме је у интересу да српска лига буде смешна, без публике и спонзора - Томислава Караџића.

х Позвали сте и државне органе да се позабаве стањем у српском фудбалу.

- Рекао сам неколико пута и сада стојим иза тога - нема оздрављења српског фудбала док се не деси "италијански сценарио". Држава треба да одлучи да ли ће да толерише овакво стање или не. Лоше стање у фудбалу се одржава на читаво друштво јер је фудбал спорт који окупља милионе људе, са фудбала се преносе тензије на заједницу, политика улази на стадионе. Када говорим о одговорности Караџића не сматрам га кривим само за очајно стање у фудбалу већ и зато што се због његове неспособности тензије из фудбала преносе на друштво.

Мени је невероватно да је пре неколико месеци један играч, Бобан Дмитровић, изашао у јавност и рекао да је играо намештене утакмице и да га нико, али баш нико због тога није саслушао. Човек је рекао да је учествовао у незаконитим радњама и то никога не интересује. Да ли је нормално да још увек није саслушан? Желим истрагу о свему што се дешава у српском фудбалу а позивам државне органе да прво крену од Црвене звезде.

х Да ли је тачно да ће генерални секретар Андрија Клеут напустити наш клуб и прећи у Кошаркашки савез Србије?

- Тачно је да наш генерални секретар Андрија Клеут 16. јуна одлази на функцију генералног секретара Кошаркашког савеза. Андрија је провео две године са нама и много је допринео раду и стабилизацији клуба. Њему на новој функцији желимо све најбоље и КСС је у њему добио велико појачање.

Није тачно да че Клеут напустити клуб јер ће и даље остати у екипи која води клуб. У договору са председником КСС-а Драганом Ђиласом, Клеут ће бити члан Управног одбора нашег клуба задужен за маркетинг.

х Звезда заиста може да каже да у историји клуба није имала више снажних компанија које су стале уз клуб?

- То је тачно и то показује да смо на добром путу. Са поносом могу да најавим да ћемо наредних дана потписати уговор са Телекомом који постаје наш спонзор у наредне четири године. Чињеница да је једна велика компанија као што је Телеком изабрала Звезду за дугорочну сарадњу показује да смо на правом путу. У наредном периоду потписаћемо увећане уговоре са неким постојећим спонзорима као и са два нова спонзора.

Посебно сам поносан на рад нашег маркетинга. У протеклој сезони приходи од маркетинга су били скоро три милиона евра, а прошле године нешто више од миллион. Раст прихода клуба је 239 одсто! Посебне смо успехе постигли у кобрендингу. Продато је 2,2 милиона лименки пива са нашим знаком ове сезоне. За само два месеца, Мобилна телефонија Србије продала је преко 110 хиљада препаид картица. Производимо наше вино, сладолед, ракију и школски програм. Наши Red Star Shop-ови бележе пораст продаје од скоро 70 одсто ове године.

Звезда је убедљиво најгледанији клуб на територији бивше Југославије, просечна посећеност наших утакмица је 14.204 гледалаца, а на Маракани нас је гледало преко 300 хиљада људи. Facebook презентација Звезде има 411 хиљада чланова и спада међу 15 најпосећенијих страница у свету када су у питању фудбалски клубови.

Колико је интересовање за Звезду показује да је 29 од 30 утакмица у домаћем првенству директно преношено. Преко 450 деце је прошло кроз клуб у оквиру акције "Моја прва утакмица". На листи чекања је још 234 дечака и девојчица а почињемо сарадњу са вртићима. Ова акција је била тако успешна да су други клубови почели да је копирају.

х Када сте дошли на чело клуба рекли сте да ће Омладинска школа бити основ нове Звезде. Данас можемо да кажемо да се у томе успело.

- У понедељак ћемо направити пријем за наше мале шампионе, а Црвена звезда и наши спонзори Делта спорт и Телеком ће заједно са нама показати колико брину о младима, њиховом бављењу спортом и здравом животу.

Наше младе селекције су се у сезони, 2010/11 наступиле у девет категорија. Од тога смо у шест први, а у једној ћемо бити први ако победимо све три утакмице до краја. Рецимо, титулу у омладинцима смо чекали осам година. Последња генерација Звездиних омладинаца која је била прва је генерација 1986., а пре ње то је била и екипа за коју су играли Дејан Миловановић, Бошко Јанковић, Александар Луковић, Душан Баста, Марко Перовић... Наши омладинци су ове године више него убедљиво били први са 16 бодова предности над другом екипом и скором од 7-1 над вечитим ривалом. Желим да се захвалим нашем генералном спонзору, компанији Гаспром која је део уговора са нама директно уложила у омладинску школу. Гаспром веома много улаже у младе, њихов правилан развој и усмерење ка здравом животу и спорту и Омладинска школа нашег клуба у којој тренира више стотина дечака је прави доказ за то.

Звезда ће бити прва у 1993, 1994, 1995, 1997, 1999 и 2001. годишту а деца из 1998. годишта имају шанси да буду први ако победе у преостала три кола. Желим да овај пут поменем тренере који су освојила ове титуле а то су Горан Милојевић, Милан Лешњак, Цвијетин Благојевић, Братислав Живковић, Костантин Ђурић и Томислав Милићевић. Ту бих додао и Ивицу Момчиловића чија екипа (годиште 2000) није прва само због административне грешке његовог претходника. То су углавном бивши Звездини играчи, велики Звездаши и веома талентовани тренери на које рачунамо озбиљно у будућности.

План нам је да се наредне године побољша инфраструктура Омладинске школе тако што ће терени да добију рефлекторе, да припремимо "балон" преко целог терена за зимски период као и да кренемо са изградњом интерната за дечаке са 40 соба. Омладинском школом ћу се лично бавити, биће реорганизације у њој како бисмо добили на оперативности. Посебну пажњу ћемо посветити јачању скаутске службе. Време је да наши скаути не налазе само талентовану децу у Србији већ по целом свету првенствено у Африци, Латинској Америци и земљама бившег СССР-а.

Већ данас у првом тиму имамо неколико наших клинаца као што су Срђан Мијаиловић и голман Марко Дмитровић а дебитовали су Срнић и Спајић. Верујем да ће тренер Просинечки ускоро уврстити још неког од наше деце међу првотимце. Он прати утакмице наших млађих селекција и има потпуни увид у стање.

Поносан сам јер Црвена звезда данас има чак и неколицину 15-годишњака са професионалним уговорима. То је једини начин да се заштитимо да нам не отимају децу као што се догађало ранијих година у случајевима Уроша Ћосића, Милана Милановића или Филипа Ђуричића. У данашњем фудбалу тешко је заштитити се од отимања деце ако немате професионални уговор а не могу сва деца да га имају. Трудимо се да родитељима објаснимо друге предности стасавања играча у Звезди уместо да одлазе као петнаестогодишњаци у средине где су странци и где их нико неће трпети. Пример Уроша Ћосића баш показује то. Отишао је из Звезде, није играо у клубу у коме има паклену конкуренцију, а у Звезди игра и напредује. Што више наше деце буде при првом тиму и родитељи ће разумети да се на њихову децу овде рачуна.

х Ове године је Црвена звезда први пут у историји покренула летње фудбалске кампове?

- То је тачно и поносан сам на рад Омладинске школе и маркетинга који су овај посао одрадили. Имаћемо летње кампове на Златибору, у Црној Гори као и на две локације у Републици Српској. За само неколико дана преко пет стотина места је било попуњено, а да смо имали још толико било би распродато. То је Звезда! Од ове године кампови ће постати пракса. Током зиме ћемо их радити у Македонији и Аустралији а од следећег лета ширимо се на Немачку, Канаду, САД и Грчку. Већ сада имамо интересовање деце из иностранства - пријавио нам се дечак из Гане. Имамо и неколико девојчица.

х Када смо код девојчица планира ли Звезда да оформи женску фудбалску секцију? То ће бити обавеза према правилима ФИФА засве клубове који играју европска такмичења.

- Црвена звезда прати све трендове у модерном фудбалу и увек смо први. Са поносом могу да најавим да смо у процесу формирања сениорског женског тима и да ћемо девојке које ће играти за Звезду представити током јуна! Јасно нам је да ФИФА много улаже у промоцију женског фудбала, ФСС такође има програме који женски фудбал промовишу и желимо да дамо свој допринос. Наше девојке ће играти као предигра мушкарцима на веома попуњеној Маракани и видећете какву ће експанзију да доживи женски фудбал у Србији само захваљући томе што ће Црвена звезда имати свој тим! То је још један доказ да без Звезде нема ни популарности, ни масовности, ни интересовања медија... Наравно, формираћемо женску секцију и у омладинској школи тако да ће девојчице моћи не само да навијају већ и да играју за Црвену звезду.

х Какав тим очекујете у наредној сезони?

- Наш тим за наредну сезону праве спортски директор Аџић и тренер Просинечки. Тај посао су почели још у фебруару. Показали смо напредак у игри и играли најлепши фудбал у Србији. Пратили смо нама интересантне играче током пролећа. Кога ћемо од њих успети да доведемо - видећемо. Играчемо још брже, агресивније, офанзивније и бићемо опаснији по гол. Моја жеља је да сва појачања буду на располагању Просинечком првог дана припрема.

Tagovi
No items found.
No items found.

povezane vesti

No items found.
No items found.

TELEFON CEO- CRVENO-BEO

SKINI NOVU APLIKACIJU

Google play store iconApp store icon