Drugi pišu, Blic: Vladan Lukić

19.11.2010
12:00
No items found.

Vladan Lukić, predsednik Crvene zvezde, u razgovoru za "Blic" istakao je zadovoljstvo učinjenim za prethodnih godinu dana otkako predvodi klub sa mesta predsednika, otvoreno je rekao da je osetio u prethodnom periodu loš odnos društva prema vrhunskom sportu, objasnio svoj stav po pitanju izmena klupskog statuta, navijača, privatizacije u okviru Zakona o sportu, rivaliteta sa Partizanom, neuspeha u Evropi...

- Свако ко је могао да буде присутан пре годину и по дана и има ту привилегију да буде овде данас - види разлику. Презадовољан сам. Црвена звезда функционише као клуб какав желимо да буде. Наравно, увек има простора за напредак, али сад имамо платформу, нову енергију, снагу која може да нас доведе до неких нових спортских достигнућа.

Да ли постоји нешто што из објективних или неких других разлога нисте успели да спроведете?

- Можда ће препотентно звучати, али смо можда остварили више него што смо сами и очекивали. Да се разумемо, ми и данас имамо проблема, али моји сарадници и ја нисмо дошли када је Црвена звезда постала првак Европе или је имала златну генерацију, него у ситуацију када је прича о клубу ишла до те мере да су је многи већ прежалили. Наравно, ми се с тим нисмо мирили. Резултат тога је да је Црвена звезда данас најпосећенији клуб у региону, да игра добар фудбал, да имамо омладинску школу која је једна од најбољих у региону, то је нешто што нас чини поносним.

Какво је данас финансијско стање клуба с обзиром на затечени дуг који је био више од 22 милиона евра?

- Завршићемо годину позитивно скоро сигурно, остаје још један део у ових месец и нешто дана који треба да се заврши по утврђеној динамици. Задовољни смо ако се има у виду да смо одиграли само једну утакмицу у Европи. Замислите да се поновила бар прошлогодишња прича, када смо одиграли три кола, у Црвеној звезди би се данас са много више осмеха причало о њеној финансијској ситуацији. Међутим, све ово се уклапа у део изборног програма и управо због тога се трудимо да некад будемо реални, чак и онда када нам то не одговара. Посета од 10.000 до 12.000 на свакој нашој утакмици је доказ да навијачи верују у наш пројекат. Рецимо, у овом тренутку ми банкама исплаћујемо камате на име кредита у вредности од милион и триста хиљада евра.

Појављују се варнице између Црвене звезде и Партизана?

- Свих ових 65 година владала је иста атмосфера. Ја само нећу да позовем на нешто што није спортско, да не оду неки односи у насиље, а та наша идеја виђена је у организацији дербија, која нам је била битнија од резултата. Сви они који су данима из неких разлога позивали да се не игра дерби, по мени су били непријатељи спорта и српског друштва. Да се није играо дерби показали бисмо велику слабост, много мана, да немамо снагу да се изборимо са проблемом. Победиле би неке снаге којима је до тога стало. Појединци су више пута стварали слику о Црвеној звезди као месту одакле креће мнбого тога негативног, што није тачно. Чак су се неки усудили да кажу како стадион Црвене звезде није власништво Црвене звезде већ, рецимо града или државе, што је по нама озбиљан покушај да неко направи озбиљан злочин.

Колико ће добити Црвена звезда новим статутом?

- Статут је урађен у складу са садашњим законом. Мислим да је модел којем тежимо идеалан за наше поднебље. Идеја је да навијач, рецимо, из Лесковца, Пирота, Бечеја одлучује. Свако ко буде желео да буде изабран мораће да понуди најбољи програм. Сада ће они који желе да руководе, одлучују, морати радом и јавним наступом да се изборе за поверење јер неће моћи да се лобира. Црвена звезда има сада 15.000 чланова, моја је жеља да има сто, сто педесет хиљада. Мисим да су противници ове идеје они који се плаше јавне оцене о свом раду, ја се никада нисам плашио.

Поједини навијачи, попут Вучковића, Драгаша, напустили су Скупштину?

- Сматрам да су момци имали свест о томе да због неког актуелног тренутка, где су били мета јавности, клуб испашта, и то нису желели. Доживео сам то као савестан чин групе скупштинара, а о разлозима и њиховим личним проблемима нећу да причам. Те навијаче бих ставио заједно са Панчевим, Најдоским, Мишом Маринковићем. Прва двојица живе неке своје животе, далеко су, нису у могућности да учествују у раду, бивши оперативац клуба својим проблемима не жели да оптерећује клуб и то је поштено. С друге стране, има једна група од њих петнаестак који нису били ни на једној од две одржане скупштине, то је несавесност, неодговорност.

Како сте задовољни сарадњом са „Гаспромом" и осталим спонзорствима?

- Презадовољан сам, а мислим да су и наши партнери. Са „Гаспромом" имамо доста тога заједничког. Зенит је њихово мезимче, то је средина која доста жели да улаже у спорт и препознали смо заједнички интерес. У међувремену направили смо и нови план, имамо маркетинг који више није на терету клуба, већ доприноси уношењем средстава. Изузетно сам поносан због сарадње са „Хјундаијем", као и свим осталим партнерима.

Закон о спорту, који обухвата приватизацију, никако да буде усвојен?

- Закон нам је неопходан, али је однос друштва према спорту нешто најлошије с чиме сам се до сада срео. Плашим се да и у будућности не буду усмерене само обавезе спорта према друштву, а да опет спорт од друштва неће имати ништа. Плашим се да прављење Закона о спорту без правих спортских радника не буде злоупотребљено и стављено на страну оних који виде неко ново тржиште за остварење својих пословних циљева.

Можете ли да замислите да на месту стадиона Црвене звезде у неком наредном периоду буде саграђен шопинг мол или стамбени комплекс?

- Могу да замислим причу да Црвена звезда на простору врло занимљивог земљишта од 16,5 хектара на Аутокоманди, као власник, направи нешто што ће да донесе клубу додатни приход, и то сигурно не би укључивало измештање стадиона на неку неку другу локацију јер би то био сасвим неки други клуб. Могли бисмо тада да затворимо наш трофејни музеј. У том случају били би поништени резултати свих генерација играча, спортских радника, навијача. Било би то мењање историје и никад не бих у томе учествовао.

Како видите будућност?

- Не могу да кажем да ме не плаши време које долази, сама та прича о приватизацији и људима који је воде у нашем друштву. Показали су да су спремни на све и мене то плаши пре свега као навијача Црвене звезде, мада је то питање и других клубова. Сигурно у нечијим главама постоји, по њима добра а по нама болесна, идеја да се нешто уради, чиме би се остварили циљеви неких интересних група. Ја се само искрено надам да ће друштво имати довољно свести и да им неће дати прилику да такву идеју реализују - истакао је на крају Лукић.

Tagovi
No items found.
No items found.

povezane vesti

No items found.
No items found.

TELEFON CEO- CRVENO-BEO

SKINI NOVU APLIKACIJU

Google play store iconApp store icon