Aleksandar Janković novi trener Zvezde

20.8.2012
12:00
No items found.

Фудбалски клуб Црвена звезда експресно је реаговао након оставке Роберта Просинечког и на место шефа стручног штаба поставио Александра Јанковића.

Младом стручњаку ово ће бити други пут да предводи црвено-беле као тренер. Чека га несумњиво велики посао, а већ у четвртак сусрет са Бордоом у плаy-офф-у квалификација за Лигу Европе. Представник клуба Горан Василијевић као и нови тренер најтрофејнијег српског клуба, захвалили су се Фудбалском савезу Србије на кооперативности и труду да се изнађе решење и да Јанковић и поред обавеза у младој репрезентацији одмах заседне на клупу Звезде.

- Ситуација је таква да смо морали брзо да реагујемо, након Робијеве оставке. Замену смо пронашли у Салету кога сви добро познајемо. Добио је максималну подршку за рад свих у клубу и брзо смо се договорили око сарадње - кратко је изјавио Василијевић.

После четири године новинарима се поново у улози тренера црвено-белих обратио и Јанковић.

- Тренутно се у мени преплиће много емоција које је тешко речима описати. Враћам се у Црвену звезду у једном веома деликатном и турбулентном периоду, и сам позив клуба у таквој ситуацији, за мене представља велику сатисфакцију. Захвалност дугујем и челним људима ФСС који су изашли у сусрет мојој жељи да водим истовремено и Звезду и младу репрезентацију. Део моје душе и срца припада тим момцима са којима сарађујем од новембра 2010. године, и не бих могао себе да погледам у огледалу да сам их напустио само две недеље пре одлучујућих квалификационих утакмица - поручио је Јанковић и додао:

- Са друге стране, наслеђујем екипу коју је формирао и у великој мери селектирао мој претходник Роберт Просинечки, мој велики пријатељ. Познајемо се 20 година и за мене је сама та чињеница велика привилегија. Роби је био и увек ће бити једна истинска драгоценост овог клуба. Имали смо и до сада сјајну сарадњу и верујем да ће таква бити и убудуће. Трудићу се да са истом енергијом и посвећеношћу водим тим - речи су новог "шефа" клуба са Маракане.

За припрему прве утакмице са француским Бордоом нема пуно времена, свега нешто више од два дана. У том периоду треба урадити много тога у припреми екипе и тактике за меч.

- Свестан сам свега. Себе сматрам привилегованим Звездашем. Овај клуб превазилази оквире мог посла, и део је мог породичног наслеђа. Од своје осме године сам на Маракани, и осећам нераскидиву и интимну везу са Звездом. Могао сам и тако би било најлакше, да одбијем да преузмем клуб, да останем у младој репрезентацији, и да из неког кафића или ресторана посматрам све. Прихватио сам се посла и даћу све од себе да смирим турбуленције и стабилизујем тим - истакао је Јанковић који се обавезао на двогодишњу верност.

Нови шеф стручног штаба рекао је и да је још увек рано говорити о променама у играчком кадру и стручном штабу. Једино извесно је да ће први асистент Салету бити Предраг Катић са којим има дугогодишњу сарадњу.

- Најважније ми је као и свим навијачима да екипа у сваком тренутку појединачно, а самим тим и екипно да свој максимум. Веза Звезде и Европе је велика, и сви ми имамо обавезу да достојно репрезентујемо клуб у сусретима са Бордоом.

А у намери да се квалификује за Лигу Европе и освоји трофеје у домаћим такмичењима, Јанковић убудуће дефинитивно неће моћи да рачуна на услуге Бразилца Евандра са којим је споразумно раскинут уговор.

- Споразумно смо се договорили о прекиду сарадње. Он се већ вратио у Бразил. Већ дуго има породичних проблема и обострано смо одлучили да је најбоље да се разиђемо - објаснио је Горан Василијевић, а онда је поново о актуелном тренутку на Маракани Сале Јанковић дао свој суд.

- Времена у тренерском послу увек има мало. То вам је исто као и са студентом који спрема испит, увек је у цајтноту и фали му само још један дан. Али, с обзиром на ситуацију у клубу и моју емоцију према Звезди, нисам могао да бирам. Понављам, позив у овако битном тренутку за клуб је за мене велика привилегија. Такође, осећам обавезу да кажем, да је ово први позив Црвене звезде упућен мени од јуна 2008. године - образложио је 40-годишњи стручњак и додао:

- Одбио бих сваки други клуб у овом тренутку, осим Звезде, због обавеза у младој репрезентацији. Увек сам се трудио да у свакој средини где сам радио успоставим јединство и поштење. И не осећам страх. Сматрам да се свака екипа осећа онако како се осећа и њен тренер. Ако бих ја био уплашен, шта бих могао да очекујем од мојих играча - запитао се Јанковић, који ће у мечу са Бордоом уколико процени да треба, моћи да рачуна на Елија Бабаља коме је данас стигао неопходни сертификат, и високи нападач је самим тим стекао право наступа.

У четвртак увече младом тиму Црвене звезде значиће и подршка са трибина у судару са снажним противником.

- Подршку навијача треба заслужити. Увек сам се водио тиме да у животу прво нешто морате да пружите, па тек онда да очекујете да вам се врати. Звездина публика је посебна, добро познаје фудбал и сигурно ће ако осети вољу, жељу, борбеност подржати наше младе момке, чак и у случају да на терену не иде све по плану - уверен је Јанковић.

Повратник на клупу црвено-белих подвукао је и то да не размишља о томе да ли је повратак у Звезду превелики ризик за њега.

- Када бих размишљао на тај начин о ризику, то би значило да се водим личним интересима који су изнад Звезде. Најлакше је бити Звездаш из кафића, а најтеже се прихватити одговорности. Уосталом, који тренер не ризикује и у ком то клубу тренер не осећа одговорност? Увек сам говорио да постоје две врсте тренера, они који су отерани и они који ће бити отерани - закључио је Јанковић.

Нови шеф стручног штаба црвено-белих рођен је 6. маја 1972. у Београду. Тренерски посао започео је као помоћник у Црвеној звезди 1999, а две године касније, такође као асистент, наставио у Левском, поново у Звезди, Металургу из Доњецка, Локерену и московској Локомотиви. Крајем 2007. године први пут је самостално преузео црвено-беле, где је остао до јуна 2008. Након тога вратио се у Белгију где је био шеф струке Локерена (2009/10), после чега је именован у селектора младе репрезентације Србије.

Tagovi
No items found.
No items found.

povezane vesti

No items found.
No items found.

TELEFON CEO- CRVENO-BEO

SKINI NOVU APLIKACIJU

Google play store iconApp store icon