Пола века наше Маракане!

штампај штампај

пошаљи пријатељу

01.09.2013

Пола века наше Маракане!

На данашњи дан пре пола века саграђен је грандиозни објекат који преко четири милиона Звездаша сматра сојом кућом.

Стадион Црвене звезде
Стадион Црвене звезде

Нашу Маракану у протеклих 50 година погнутих глава напуштали су Реал. Барселона, Ливерпул, Бајерн... Аплаузи, песма и уздаси навијача већ пет деценија одјекују највећим српским стадионом чији зидови љубоморно чувају тајну вечне љубави између нас и ње. Наша „Неосвојива тврђава“ од 1. септембра 1963. године у Србији, Балкану, Европи и свету има статус феномена, стадиона са најбољом атмосфером и највернијим присталицама. У својим одајама Маракана крије и највредније фудбалске трофеје, пехаре намењене прваку Европе и света.

...Историја каже да је први посетилац на Маракани 1. септембра 1963. године био Лаза Петровић, земљорадник из околине Лознице. Овај ватрени навијач појавио се на стадиону у шест сати изјутра, заузео своје место на источној трибини, извадио сир и погачу из торбе, доручковао и стрпљиво сачекао почетак утакмице са Ријеком.

Иначе терен са трибинама који је првобитно саграђен 1927. године на месту на коме је данас "Маракана" припадао је ФК „Југославија“, а сам изглед је био примерен том времену. Трибине су биле дрвене, гледаоци су углавном стајали на утакмицама, а капацитет је износио 20 хиљада стајаћих места. Током Другог светског рата, ФК „Југославија“ се гаси, а оснивањем ФК „Црвена звезда“, 4. марта 1945. године, стадион некадашње ФК „Југославије“ а на коме је данашња „Маракана“, уступљен је нашем клубу. Двадесет седмог децембра 1959. године Црвена звезда је одиграла последњу утакмицу на свом старом стадиону. Екипа Новог Сада била је ривал на опроштају од дотрајалог игралишта.

Са њим је отишао и део фудбалске историје. На њему је Моша Марјановић дао гол Замори, савладан је Планичка, а после Другог светског рата одигране су многе лепе и узбудљиве утакмице. После опроштајне утакмице стадион је порушен и на његовим темељима почео је да се гради нов, модеран спортски објекат. Претходно, да би се дошло до површине новог терена, 12 метара нижег од ранијег, требало је да се избаци преко 350.000 кубика земље и 15.000 кубика камена. Поред велелепног изгледа, стадион је добио и у то време изузетну траву на игралишту, са дренажом и свим слојевима непоходним за "живот" травнатог терена. Већ наредне године, када је изградња стадиона потпуно завршена, капацитет је износио читавих 110 хиљада гледалаца! Због своје грандиозности и великог капацитета, навијачи су са правом стадион поредили са тада највећим на свету – „Мараканом“ у Рио де Жанеиру. Од тих дана, па све до данас, то име је остало саставни део приче о Црвеној звезди, а стадион је постао синоним успеха и победа. Први гол на Звездиној "Маракани" постигао је Трифун Михајловић, у сусрету пионира Црвене звезде и Јединства из Земуна, предигри првенственог меча са Ријеком. Први званични, прволигашки, погодак дело је Ријечанина Вукоја, док је први гол за сениорски тим Црвене звезде постигао Душан Маравић, на истој утакмици. Највећа посета забележена је 1975. године на утакмици са Ференцварошем на којој је било присутно око сто седамнаест хиљада навијача, док је више пута кроз историју на највећем српском стадиону број посетилаца превазилазио бројку од сто хиљада душа.

Пратећи модернизацију фудбалских објеката и поштујући ригорозне захтеве УЕФА, у циљу већег комфора и безбедности навијача данас је та бројка знатно смањена и постављањем столица на све четири трибине, капацитет стадиона је сведен на 53 хиљаде седећих места. Дужина терена је 105 метара док је ширина 68 метара.

Коментари
Пошаљи коментар
04.09.2013, 01:33 RED DEVIL 66

Pirtanje

kOLOKO JE KAPACITET PO SEKTORIMA [Sever,Jug,Zapad i Istok]

Одговори
03.09.2013, 00:01 Bane

Re: Dresovi

Ima li neko predstavu kakvi su? :) Isto crveno-beli, ili? Koliko garnitura?

Одговори
02.09.2013, 14:49 Urke

Re: Dresovi

Igrace u njima protiv Donjeg Srema,nesto je bilo zapelo na carini,stizu ove nedelje

Одговори
01.09.2013, 23:19 Red

Zvezda!

Marakana dal' je puna il' smo samo mi,
Naša ćete pesma Zvezdo večno nositi,
Ne žalimo naša grla, niti dlanove,
a ti samo hrabro, bori se!

Одговори
01.09.2013, 22:03 Bane

Dresovi

Da li su stigli posebni dresovi koje ce igraci nositi povodom proslave pola veka Marakane? Kada ce biti njihova promocija? Hvala unapred na odgovoru

Одговори
01.09.2013, 14:45 BOŽIDA®

SREĆNE TI GODINE MARAKANO!

SREĆNE TI GODINE MARAKANO, I OVE I ONE KOJE DOLAZE UZ KVALITETNIJU EKIPU CRVENE ZVEZDE. DA SA TVOG ZELENOG TEPIHA I NAVIJAČKOG VIHORA DELIJA , DOSEGNU I PREMAŠE VRHOVE 1991....

Одговори