Главни мени

Званични портал фк Црвена звезда

Pehari
730-pižon.jpg

Владимир Петровић

Владимир Петровић рођен је 1. јула 1955. године у Београду, а у фудбалском свету познат је под надимком Пижон, што у преводу са француског језика значи голуб.

Богата играчка, касније и тренерска каријера учинила га је једном од најцењенијих личности из света фудбала у нашој земљи. Велики део каријере провео је у нашем клубу где је стекао почасну титулу четврте Звездине звезде, односно, ушао је међу пет најбољих играча који су икада играли у Црвеној звезди. Такође, важи за једног од најмлађих дебитаната у најтрофејнијем српском клубу, јер је 1971. године, дакле као шеснаестогодишњак први пут наступио за сениорски тим. Освојио је једанаест домаћих трофеја, пет титула и шест националних купова, а велики жал остао је због изгубљеног финала купа УЕФА 1979. године против Борусије из Мехенгладбаха чији је актер такође био. Укупно је црвено - бели дрес облачио четристо деведесет седам пута. После једанаест година на Маракани, отиснуо се у Лондон, где је за тамошњи Арсенал играо једну сезону. Инострану каријеру наставио је у француској играјући за Брест и Нанси, односно белгијске великане Антверпен и Стандард из Лијежа.

У дресу са националним обележјем наступао је тридесет и четири пута. Постигао је пет голова, и учествовао на светским првенствима 1974. и 1982. године. Репрезентативну каријеру завршио је са двадесет седам година, на мечу против селекције Норвешке у Ослу, у оквиру квалификација за европско првенство 1984. године.

У тренерском послу такође је забележио запажене резултате углавном тренирајући Црвену звезду, клуб у коме је стекао и играчку афирмацију, да би 15. септембра 2010. изабран за селектора најбољег тима репрезентације Србије.

czpizon.jpg~c200.jpggun__1364383715_petrovic3.jpg
Pošalji e-mail