Главни мени

Званични портал фк Црвена звезда

Pehari

Звездан Терзић – Титула је приоритет

Четвртог дана фебруара на припреме фудбалера Црвене звезде стигао је и генерални директор клуба Звездан Терзић. Он је допутовао на Пафос у друштву Ненада Милијаша и Џона Руиза.
540-terzić-fdsga.jpg

Звездин први оперативац одгледао је утакмицу против Ариса, и након неколико дана током којих је надгледао тренажни процес екипе, говорио је пред медијима о актуелним питањима везаним за Црвену звезду.

— Задовољан сам не само утакмицом са Арисом, него и целокупним тренажним процесом у Пафосу. Екипа има све услове који су јој неопходни: изванредне терене, мир, а и време нас је послужило. Интензитет тренинга је на високом нивоу, све оно што је Миодраг Божовић хтео да уради је и урадио. Не треба много говорити о утакмици, јер утакмице у припремном периоду треба узимати са резервом. Иксуство нас је научило да се дешава да екипе које су биле добре на припремама, касније нису у првенству, и обрнуто. Ако се напорно ради, лопта често не слуша играче на тим утакмицама. Свесни смо кавлитета наше екипе, а највећи квалитет је да је екипа која је стекла шест бодова предности јесенас, остала нетакнута — подвукао је Терзић.

Нико није продат, али су зато доведена многобројна појачања.

— Довели смо квалитетна појачања. Од новајлија, већ тројица или четворица су близу да се наметну и буду у стартних једанаест, што значи да је прелазни рок добар. Коначну реч о томе ко ће играти даће Миодраг Божовић, али судећи по ономе што сада видимо, неколицина појачања веома је близу стартне позиције. Ту је и Милијаш који је тек стигао и требаће му мало времена да уђе у праву форму јер није тренирао два месеца. Он није ни доведен да одмах заблиста, очекујемо да буде онај прави када буде најважније — у плеј офу.

Када се говори о потенцијалним одласцима, углавном се прича своди на продају Михаила Ристића, с обзиром на то да остали фудбалери немају дозволу да оду, осим у случају преке потребе.

— За Ристића имамо конкретне разговоре и далеко смо одмакли у њима. Ристић би могао да буде продат, међутим остаје овде сигурно до јула месеца, чак и ако се закључи тај предуговор. Минималне су шансе да неко други оде. Није тачно ни да је Руиз близу продаје. Рекао сам да имамо понуде за Руиза и Кангу, али да нисам заговорник да оде било ко од њих двојице, јер обојица доносе квалитет и праве разлику. На питање новинара за чију бих се продају пре одлучио, именовао сам Руиза, јер на његовој позицији имамо више решења него на Кангиној позицији који је за нас веома значајан. Али, 99% остају обојица. За Кангу смо одбили понуду од милион и по евра, а за Руиза понуду од два милиона евра. Фокусирани смо да освојимо шампионат и да се што боље припремимо за квалификације за Лигу шампиона. Надамо се да ћемо приходовати одређени део од Ристићевог предуговора, и имамо план како да дођемо до новца како бисмо што мирније завршили полусезону. Вероватно ћемо имати проблем са ликвидношћу, сада смо по први пут након неколико прелазних рокова имали приход од само 500 хиљада евра од продаје Хуга, али научили смо да се сналазимо и у тешким финансијским временима, тако да ћемо изгурати и ово пролеће.

Звезда би могла да прибегне и подизању кредита као једном од решења.

— Цео пословни свет функционише преко кредита, зато и постоје банке. Звезда три године није узела ниједан динар кредита. Ако будемо имали проблем са ликвидношћу, учинићемо све да добијемо кредит од једне пословне банке, али то је само један од планова, имамо доста идеја како да решимо финансијску ситуацију — објашњава Терзић.

Позиција десног бека је отворено питање у Црвеној звезди.

— Близу смо довођења Матеуса Вивеироса, кадетског репрезентативца Бразила, наша скаутинг служба га је пратила дуже време. Потребан нам је играч на позицији десног бека, јер Марку Петковићу истиче уговор у јуну. Обавио сам разговор са Петком, и није спорно да он продужи уговор, али он је овде већ четири године, време је да иде да решава своју егзистенцију. Његова љубав према Звезди није спорна, али многи из његове генерације су отишли и решили своје проблеме. Мали Матеус Вивеирос је велики потенцијал — млад играч, поникао је у Омладинској школи Сао Паола. Биће освежење за српски фудбал. Он још има право да игра за омладинце, а ми смо се фокусирали на развој Омладинске школе. Желимо да се наша омладинска селекција пласира у Лигу шампиона за омладинце. Он долази без обештећења, уз одређене проценте његовом клубу које ћемо имати право да откупимо.

Неколицина играча носе Звездин дрес као позајмљени фудбалери са правом откупа за унапред утврђену цену.

— Није реално да Звезда плати обештећење ни за кога, самим тим ни за Боаћија ни за Полетановића. Та се опција ставља у уговор о позајмици да би Црвена звезда у случају добре понуде из иностранства могла да заради. За Полетановића је откупна клаузула 640 хиљада евра. У случају да се нама појави нека понуда, ми можемо да од тог износа исплатимо Генту његов део, а да разлика остане Црвеној звезди. Иста прича је и за Боаћија. Верујем да  неће бити проблема да направимно трансфер од 2-3 милиона евра. Боаћи је тек је дошао, годину и по дана времена имамо. У овом моменту мислим да нисмо могли да нађемо боље решење. Боаћи је велики таленат и мислим да Звезда одавно није имала профил играча као што је он. Одлична техника, снага, брзина, скок. Десет година је провео у Италији, а Италијани су мајстори тактике, научио је да се креће, и многи наши нападачи ће од њега имати шта да науче. Плата му је преполовљена, дошао је без обештећења, и мислим да је његово довођење добар потез. Наравно, све сада зависи од њега.

Прича између Црвене звезде и Богдана Планића још увек није завршена.

— Војводина је тражила 300 хиљда евра, односно он има толику откупну клаузулу. Они су после и смањили захтеве, али нама је тренутно свако обештећење превисоко. Имамо још времена до краја прелазног рока да га доведемо, али за сада је „статус кво“ ситуација.

Фокус Црвене звезде у наредном периоду биће освајање шампионске титуле, али са сталним размишљањем и о квалификацијама за европска такмичења.

— Претходне квалификације су показале да смо, иако смо доминирали у домаћој лиги, имали проблема када смо се на вишем нивоу сударали са озбиљнијим екипама. Видели смо физичку инфериорност код појединих играча. Нећемо се задовољавати са оним што играч може да пружи у домаћој лиги, већ морамо да размишљамо и о квалификацијама. Овога лета нећемо доводити много играча. Што смо хтели да доведемо, довели смо сада. Можда ће нас појачати један или два играча на лето. Ми већ имамо костур тима. То су Боаћи, Канга, Руиз, Милић, Ристић, Плавшић, Милијаш, Ле Талека, Доналд, Фримпонг. Добили смо брзину која нам је недостајала у последњој линији. За европску Зевзду ће бити потребан још један физички моћан и брз штопер, и на томе радимо, то је евентуално оно што нам може доћи на лето. Што се тиче десног бека, видећемо како ће се Бразилац показати, а можда ће и Петковић остати. У овом моменту имамо довољно решења за домаће првенство. Имамо шест странаца у екипи, и то су играчи који праве разлику. Фримпонг је овде већ шест година, ушли смо у процедуру добијања пасоша, и надам се да ће то у најскорије време бити решено, у мартун или априлу. Убеђен сам да је ова Црвена звезда много јача него она која је играла са Лудогорецом и Сасусолом. Мислим да Звезди недостаје Катаи који је могао једним потезом да реши меч. Недостатак Ибањеза и Хуга се може надокнадити. Видите да Ристић којег смо пројектовали као замену за Ибањеза није ни добио шансу поред Ађелковића који проживљава другу или трећу младост. С обзиром на резултате са тестирања, испада да Анђелковић може да игра још пет година. Овај тим је јачи, физички моћнији, тактички подученији од претходног.  Наш циљ јесу групе Европе, али много зависи и од среће, жреба, грешака које ће се десити или се неће десити. И слабији клубови су улазили у Лигу шампиона, али и то је био сплет неких околности, а не системског рада.

Циљ Црвене звезде је, према речима директора, увек највиши.

— Када радите овај посао и када сте спортиста, тежите највишим циљевима. Највиши циљев сваког члана Црвене звезде мора бити титула. Када Звезда није шампион, то је за нас изгубљена сезона. Тако имају право да размишљају и комшије са друге стране брда, и нормално је да се такмичимо. Мислим да имамо бољи тим од њих и то ћемо доказати на терену. Не бих волео да Звезда профитира на невољи других. Урадићемо све да као шампиони играмо квалификације. Партизан има право жалбе и надам се да ће суд у Лозани усвојити њихову жалбу.

Ускоро Црвеној звезди следи нови мониторинг УЕФА, али очекује се успешан пролазак.

— У Црвеној звезди је тешко, и требаће времена да се клуб финансијски опорави, али данас смо у много бољој позицији него пре три године. УЕФА храбри да из године у годину имамо све боље стање у финансијским књигама. Многи питају како играмо Европу а имамо тај дуг, али људи који су ревизори су сведоци да имамо тренд смањења општег дуга и тренд повећања прихода, и да идемо добрим правцем. То је пресудно због чега нам УЕФА даје лиценцу, јер дају подршку нашој клупској политици. Већ 31. марта нам предстоји нови УЕФА мониторинг, али мислим да ћемо изгурати све на исти начин као и претходних година.

Идеја о одигравању пријатељске фудбалске утакмице против Манчестера и даље постоји.

— Прошле године смо упутили допис Манчестеру, пошто никада није одиграна друга утакмица Суперкупа. Питали смо их да ли су расположени да дођу, љубазно су нам одговори да јесу заинтересовани али да је проблем календар и да мора да се нађе времена. Следеће године је 60 година од велике несреће у Минхену, и мислим да ћемо наићи на позитиван одговор од стране Манчестера.

За крај разговора, Звездан Терзић се осврнуо и на, по његовим речима, злонамерно понашање према ФК Црвена звезда.

— Опет су неке изјаве извучене из контекста, и мислим да је Небојша Човић дао коректну изајву на крају. Рекао је да не треба упоређивати фудбалски и кошаркашки клуб. И то нема везе са Терзићем или Човићем, та поређења нису у реду. А све због вашег питања од пре пар дана, када сте питали Миодрага Божовића када ће фудбалски клуб имати исте резултате као кошаркашки, а Божовић вам је одговорио како је одговорио, не желећи ни да се бави таквим питањима. На то сам се надовезао и рекао да су непримерена таква питања јер су злонамерна по фудбалски клуб. Ни фудбалска репрезентација Србије никада неће имати резултате, никада, као ватерполо репрезентација. И питање није на месту. Не треба упоређивати ни ватерполо и кошарку, ни кошарку и фудбал. Драг нам је сваки успех који постижу сви из Црвене звезде, и кошаркаши, као и ватерполости пре пар година. Када ће резултати бити као у кошаркашком клубу? Никада. Никада Црвена звезда неће моћи да уђе међу 16 или 8 клубова у Лиги шампиона, то је нереална прича. Причају — за клуб се игра душом, срцем, али то су глупости. Одзмите Барселони и Реалу буџет, сведите их на буџет од 10 милиона и хајде да видимо да ли ће бити овакви? Па неће. Може да се деси једном у 100 година да неко попут нас направи такав успех. Очекивати да неки клуб из Србије уђе међу осам најбољих у Европи, а када су оваква улагања, није реално. Морате имати новац и купити играче како бисте се надали неком резултату, Ко год мисли другачије, тај не мисли добро ни Црвеној звезди, већ ставља притисак на Божовића, мене, било кога. Но, наш циљ јесте да се заталаса мушема и мислим да ће сви бити пресрећни када доведемо европске великане на Маракану — закључио је Терзић.

Коментари

* Сва поља су обавезна.
Pošalji e-mail
09012018_Viral_sajt_Aplikacija_levi_1b_DA.png
09012018_Viral_sajt_Aplikacija_desni_1b_DA.png