Главни мени

Званични портал фк Црвена звезда

Pehari

Шампиони државе 2001.

Киша је окупала Београд тог 21. јуна, када је Црвена звезда освојила 22. шампионску „звездицу“. Упркос невремену, на Маракани је било лепо, а Делије су, като то само они могу, на спектакуларан начин прославиле још један успех нашег најтрофејнијег клуба. Већ од првог кола почео је Звездин шампионски пут, а на челној позицији Звезда није била само пoсле неколико кола, када је средином шампионата била на другом месту. Шампионска круна је осигурана у претпоследњем колу, победом у гостима у Железнику, док је уједно главни ривал Партизан играо нерешено против Хајдука у Кули.
2001.jpg

У последњој, 34. рунди, Црвена звезда је угостила Милиционар, а шампионски тим је дошло да поздрави чак 25.000 навијача црвено-белих. На нашем највећем стадиону су дошле и Делије из Бенковца, Книна, Котора, Аранђеловца, Земуна, београдских насеља Коњанирка, Звездаре... Звезда је победила убедљиво са 4:1, а стрелац четвртог гола за црвено-беле Саша Зорић, након гола из пенала у 80. минуту, испунио је обећање дато пре утакмице и полио се пуном кофом воде, што је била увертира за велико славље, када је судија Душан Мракић означио крај меча. На крају је Црвена звезда сакупила 88 бодова, два више од Партизана, док су остали клубови имали велики бодовни заостатак.

- Сви који се роде морају и да оду. Постоји само нешто што се родило и никада неће отићи - Црвена звезда - рекао је Звездин генерални директор Владимир Цветковић.

Синиша Ђорђевић, навијач из Каравукова, прешао је бициклом 170 километара, да би присуствовао незаборавном ватромету на „северу" Маракане и прослави титуле.

- Ово може само Звезда, и пешке бих дошао на овакав спектакл - рекао је Ђорђевић.

Црвена звезда је са тренером Славољубом Муслином одбранила титулу, а највише утакмица, по 33, одиграли су Горан Буњевчевић и голман Александар Коцић. Најбољи стрелац Звезде у првенству са 23 гола Михајло Пјановић је казао:

- Заслужено смо освојили титулу, али заслужили су је и наши навијачи. Бодрили су нас целе сезоне која је имала успоне и падове. Али, сви заједно били смо најбољи када је било најважније.

Играчки кадар:
Миленко Аћимовић 28-14, Срђан Бајчетић 13-2, Бранко Бошковић 32-9, Горан Буњевчевић 33, Миливоје Витакић 20, Иван Вукомановић 13, Блаже Георгиоски 2, Стево Глоговац 24-3, Иван Гвозденовић 31-3, Горан Друлић 23-16, Петар Ђенић 3, Саша Зорић 22-1, Дејан Илић 26-2, Бранко Јелић 14-6, Александар Коцић 33-19 примљених голова, Ненад Лалатовић 24-4, Лео Леринц 28-4, Јован Маркоски 5, Марјан Марковић 29-1, Владимир Матијашевић 9, Владислав Мирковић 9-3, Дејан Пешић 1-1, Михајло Пјановић 29-23, Драган Стевановић 10-2.

Тренер:
Славољуб Муслин

Pošalji e-mail