Главни мени

Званични портал фк Црвена звезда

Pehari

Шампиони државе 2016.

У сезони која је почела неславно када су европске квалификације у питању, Црвена звезда је успела да освоји једну од најдоминантнијих шампионских титула у историји клуба. Рана елиминација од казахстанског Каирата многима је улила сумњу у потенцијал Звездиног тима, али међу њима није био шеф струке Миодраг Божовић.
540-titula27.jpg

Након прва три кола у којима су забележена два ремија, Црвена звезда је започела своју невероватну серију победа у првенству. Прва од двадесет и четири забележена је 09. августа 2015. година, када је у гостима савладан Вождовац резултатом 3:2, а у међувремену је и највећи ривал Партизан савладан два пута - на Маракани резултатом 3:1, односно на стадиону „ЈНА“ резултатом 2:1.

Последња, 24. победа забележена је у 27. колу против Спартака (4:0), а наш тим је заустављен у Новом Саду, где другог дана априла 2016. године није било голова. Црвена звезда је, такође, успела да оствари и највећу разлику у односу на вечитог ривала на табели у историји домаћег фудбала - разлика је у једном тренутку износила невероватна 32 бода.

Након што је завршен регуларан део првенства, уследио је плеј-оф, а по новом систему такмичења то је значило да ће се бодовна предност Црвене звезде преполовити. Упркос неколици киксева на самом крају сезоне, Црвена звезда је три кола пре краја успела и математички да обезбеди титулу шампиона, 27. по реду. Осим изванредне игре и импозантне серије победа, Црвена звезда је из својих редова Суперлиги Србије дала и два најбоља стрелца - Хуга Виеиру и Александра Катаиа (накнадно је гол Хуга Виеире из меча са Вождовцем преиначен у „аутогол“, па је Катаи остао усамљен на челу листе стрелаца).

Након последње утакмице у првенству, коју је Црвена звезда одиграла пред пуном Мараканом, тренер Миодраг Божовић је изјавио:

- Ово је била сезона за памћење, иако је трајала предуго. Тешко ће се овакав резултат поновити, само се надам да се неће поновити стање око финансија. Овде је добро што не може да буде цунами. Нема мора, не знам шта би могло да се деси.

 

Играчки кадар:

Душан Анђелковић 5, Давид Бабунски 6, Идан Веред 8-1, Хуго Виеира 33-20, Ненад Гаврић 7, Марко Грујић 29-6, Мичел Доналд 28-2, Едсон да Силва 7, Луис Ибањез 31-9,  Вукашин Јовановић 19-2, Лука Јовић 19-5, Александар Катаи 33-21,  Дамир Кахриман 30, Александар Ковачевић 4, Дамјан Ле Талек 14-2, Александар Луковић 28-1, Бруно Матос 5-1, Мамаду Мбођ 5-1, Петар Орландић 6-3, Саво Павићевић 17, Џошуа Паркер 3-2, Марко Петковић 33, Срђан Плавшић 31-2, Предраг Рајковић 6, Зоран Рендулић 9, Урош Рачић 1, Михаило Ристић 29-2, Вукан Савићевић 3, Предраг Сикимић 22-3, Славољуб Срнић 27-8, Саша Стојановић 5-1, Немања Супић 1, Милош Цветковић 8.

Тренер: Миодраг Божовић

Pošalji e-mail