Главни мени

Званични портал фк Црвена звезда

Pehari

Шампиони државе 1969.

Девета шампионска круна је освојена 1969, у 41. државном шампионату, 23. после Другог светског рата. У овом првенству, више него и једном другом раније, до пуног изражаја је дошао упоран рад и примена савремених научних достигнућа у фудбалу. Једино је Црвена звезда, на научној основи, у пуној мери контролисала форму својих играча, на основу сарадње са спортским лекарима, сарадницима Југословенског завода за физичку културу у Београду. Стручни штаб је правио план тренинга екипе и појединаца, користећи савете и резултате добијене од, у то време, наше највише научне установе у спорту. Групна испитивања фудбалера су обављана и у мају и јуну 1969. године Том приликом је утврђено да је физичка припремљеност на врло високом нивоу.
1969.jpg

Првенство је имало драматичан ток: Динамо је неколико пута сигурно водио, са пет, па и више бодова предности. Загрепчани су били први од осмог до 25, кола, када их је с трона склинула Црвена звезда и на њему је остала до краја шампионата. За црвено-беле је најтежа била 21. недеља првенства, када је Динамо на Топчидерском брду победио са 3:1. Пре тог дербија, гости из Загреба су већ имали три бода предности, коју су потом увећали на великих, и чинило се недостижних, пет. Иако су тада сви видели Динамо као новог првака, Звезда се није предавала и после шест узастопних победа је претекла Загрепчане. Динаму је припала јесен (Звезда је у једном тренутку била чак 13., каква виталност да се истраје и освоји трофеј!), али је и овога пута Звездино пролеће одувало све ривале, па и „модре" из Загреба. На крају је било три бода предности за наш најтрофејнији клуб.

После шока, победе Динама на Маракани, Миљанић је у разговору с представницима штампе био ведар:

- У прошлом првенству смо такође изгубили меч од Динама, али смо и поред тога освојили титулу првака. Нека се то и овог пута понови.

И поновило се! ФК Црвена звезда је трећи пут у својој историји одбранила титулу првака Југославије. Најбољи стрелац првенства је био Војин Лазаревић са 22 гола.
Крајњи биланс је био: 18 победа, 12 нерешених исхода и 4 пораза, уз гол разлику 75:30, са укупно освојених 48 бодова.

Играчки кадар:
Зоран Антонијевић 30-5, Јован Аћимовић 31-3, Ратомир Дујковић 31-28 примљених голова, Киро Дојчиновски 33-2, Милован Ђорић 34-3, Слободан Јанковић 3, Живорад Јевтић 22, Сава Карапанџић 4, Станислав Караси 1, Бранко Кленковски 32-4, Петар Кривокућа 21-2, Војин Лазаревић 34-22, Александар Марковић 10, Трифун Михаиловић 2, стеван Остојић 32-17, Мирослав Павловић 32-1, Дојчин Перазић 1, Раде Радић 1, Рацић Драган 3-2, Драган Џајић 33-16.

Тренер:
Миљан Миљанић

Pošalji e-mail