Главни мени

Званични портал фк Црвена звезда

Pehari

Шампиони државе 1973.

Једанаесту титулу првака Југославије, фудбалери Црвене звезде су освојили у сезони 1972/73. Два кола пре краја шампионата, тог 10. јуна 1973, црвено-бели су и теоријски и практично обезбедили прво место. Те сезоне, јубиларног 50. југословенског првенства, настављена је доминација нашег најтрофејнијег клуба.
1973.jpg

Био је то 14. трофеј тадашње генерације Црвене звезде, која је - хтео то неко или не - најшампионскија, не само у историји црвено-белог клуба, већ и у читавој дотадашњој историји југословенског фудбала. И у овој шампионској трци, Миљанићева чета је, као и много пута раније, доказала да је наш најкомплетнији тим. Поред једне од најчвршћих обрана, Звезда је као и годинама уназад имала најубојитију навалу. Офанзива и напад су били у основи игре. Само три пораза током читавог првенства и највише победа на туђем терену.

Велики тријумф је прерастао у прави подвиг ако се постави под лупу малера који су пратили црвено-белу чету током целог шампионата. Ретко када је једaн тим - поготово шампионски - био толико десеткован повредама. Редовно или повремено из чувене шампионске генерације, изостајала су чак осморица играча: Антонијевић (отишао у ЈНА), Кривокућа, Џајић, Јанковић, Аћимовић (тешке повреде), Дујковић, Ђорић (пад форме) и Филиповић, који после операције није могао да нађе себе. Муњевиту афирмацију су доживели до тада мало познати или сасвим анонимни играчи: Оља и Владимир Петровић, Кери, Јовановић, Николић, Панајотовић и други.

Миљан Миљанић, као шеф стручног штаба, и вога пута је био корен успеха и свакако један од најзаслужнијих за нову титулу. На терену су се највише истакли прекаљени ветерани: Павловић, Дојчиновки, Џајић, Кривокућа, Аћимовић, који су опет држали све конце у својим рукама. Њима треба придодати и новопечене репрезентативце Огњена Петровића, Богићевића и Карасија, односно изванредног Керија, као и највеће откровење Звездине фудбалске школе - Владимира Петровића Пижона.

Крајњи биланс Црвене звезде: 34 21 10 3 71:28 52

Играчки кадар:
Зоран Антонијевић 4, Јован Аћимовић 28-3, Зоран Бингулац 1, Владислав Богићевић 32-1, Киро Дојчиновски 28, Ратомир Дујковић 8-5 примљених голова, Милован Ђорић 11, Слободан Јанковић 17-3, Живорад Јевтић 2, Никола Јовановић 12, Станислав Караси 32-17, Михаљ Кери 29, Бранко Кленковски 3, Петар Кривокућа 26-3, Војин Лазаревић 34-25, Душан Николић 5, Миле Новковић 14, Мирослав Павловић 33, Александар Панајотовић 7, Владимир Петровић 31-7, Огњен Петровић 27-23 примљена гола, Сеад Сушић 2, Зоран Филиповић 17-5, Драган Џајић 22-9.

Тренер:
Миљан Миљанић

Pošalji e-mail