Главни мени

Званични портал фк Црвена звезда

Pehari

Шампиони државе 1977.

Тренер Гојко Зец је дошао у Црвену звезду, у тренутку када су неки хтели и да посумњају у њега. Али, у шампионату Југославије 1976/77, најсрећнији дан за њега је био онај када је предност на табели износила 11 бодова, а Црвена звезда освојила дванаесту титулу државног првака. Зец је чекао један такав дан, да га једноставно лиши свих оспоравања, сумњи, заједљивости, пецкања, подметања... Многима је тада показао шта доноси рад, јер је од јутра до сутра проводио шампионску годину на Маракани.
1977.jpg

Асистент Гојка Зеца, чувени Предраг Станојевић, у једној анкети је тврдио да су сви тренери Црвене звезде били велики, јер је средина једноставно велика! Предвођена Гојком Зецом на клупи, Звезда је у јесењем делу мрвила све пред собом и доживела само један пораз и то с десеткованим тимом. Пуно гледалиште је уживало у мајсторијама црвено-белих, а ако је публика најбољи барометер расположења, онда је Црвена звезда средином седамдесетих изазивала дивљење широм Југославије. Клуб је на јесен 1976, у односу на пролеће исте године, учетворостручио приходе од продатих улазница, а тада се причало да и Звездина публика „ратује" за бодове! Те јесени, Звезда је савладала све ривале који су је пратили на табели: Слободу, Хајдук, Вележ, Партизан, Динамо, Олимпију и Раднички. На јесењем „вечитом дербију" заблистао је голман Бошко Кајганић, али је цело првенство обележио најбољи стрелац првенства Зоран Филиповић, чији је голгетерски конто могао да буде још бољи.

- Голови које сам постигао против Хајдука, поготово онај у Сплиту, као и против Динама у Загребу, свакако су ми најдржи. Они су на известан начин и унели прекретницу у шампионату. Најтеже је било дати голове репрезентативним вратарима, Свилару и Каталинићу - рекао је вођа навале Звездиног тима Зоран Филиповић.

Црвена звезда је на крају убедљиво била прва, са чак девет бодова разлике у односу на првог пратиоца Динамо из Загреба. Крајњи биланс црвено-белих је био: 20 победа, 10 нерешених исхода и 4 пораза, гол разлика 67:37, укупно 50 освојених бодова.

Играчки кадар:
Душан Ајдер 1, Милан Бабић 16, Петар Баралић 17-1, Владислав Богићевић 34-6, Здравко Боровница 10, Братислав Ђорђевић 5, Зоран Јеликић 27, Никола Јовановић 23, Бошко Кајганић 25-23 примљена гола, Душан Лукић 23-1, Данило Мандић 1, Славољуб Муслин 32, Душан Николић 31-2, Миле Новковић 18-1, Александар Панајотовић 1, Владимир Петровић 10, Бранко Радовић 26, Радивоје Ратковић 3, Душан Савић 25-15, Србољуб Стаменковић 18-4, Дејан Станковић 1, Драган Симеуновић 1-1, Драгослав Степановић 7, Александар Стојановић 11-13 примљених голова, Сеад Сушић 13-7, Милан Ћаласан 3, Зоран Филиповић 33-22, Милош Шестић 22-8.

Тренер:
Гојко Зец

Pošalji e-mail