Главни мени

Званични портал фк Црвена звезда

Pehari

Шампиони државе 1990.

Те, 1990. Црвена звезда је у нашем фудбалу освојила оба домаћа трофеја. Када се све сабере, Звезда је у сезони 1989/90 имала само један промашај: није је било у завршници Купа Уефе, јер је после победе на Маракани против немачког Келна (2:0), поражена у гостима са 3:0, а у реваншу је тренер Драгослав Шекуларац искључен и кажњен од стране УЕФА. Шекуларац је због тога поднео оставку, јер није могао да води тим у Купу шампиона.
1990.jpg

- Зар ја нисам казао јесенас да ће овај тим тек на пролеће показати сву своју вредност - причао је Шекуларац.

Тако је и било. Од 14 утакмица у првеснтву, Црвена звезда је добила 11, а само три играла нерешено. Ипак, други део шампионата Црвена звезда није почела славно: у децембру је поражена у Тузли од Слободе са 3:0. То је уједно била и једина утакамица на којој је примила три гола. Али, већ следеће недеље је савладана Војводина са 3:1.

Шекуларчева жеља је током зимске паузе испуњена и члан Црвене звезде је постао Миодраг Белодедић, који је са Стеауом освојио Куп шампиона, а потом ће исти подвиг остварити и у црвено-белом дресу. Тиме је био решен кључни проблем у одбрани, која је стекла самопоуздање, сигурност, чврстину и непробојност. Када се томе дода да је на пролеће Стеван Дика Стојановић изванредно бранио, да су бекови били добри, а Илија Најдоски поуздани партнер Белодедићу, ето одговора на питање како у пролећном делу Звезду нико није могао да победи.

Сем титуле првака, Црвена звезда је у протеклој сезони освојила још неке трофеје, односно признања. Дала је опет највише голова. Не рачунајући победу служебеним резултатом од 3:0 против Динама, постигла је 76 голова, чиме је за један гол поправила свој (и Динамов) рекорд у броју датих голова у лиги са 18 клубова. Центарфор Дарко Панчев је био најбољи стрелац шампионата са 25 погодака.

Црвено-бели су више него било који клуб освојили бодова као домаћини (30) и као гости (20), а доживели су најмање пораза (5). У пролећном делу првенства су освојили убедљиво највише бодова - укупно 27. Драган Стојковић Пикси је проглашен за најбољег играча сезоне, Драгослав Шекуларац за најуспешнијег тренера, Стеван Стојановић је био најбољи голман. Све то показује, колико је Црвена звезда заиста била супериорна у временима пред распада заједничке државе и крвави рат на простору бивше Југославије. Највећим ривалима је далеко одмакла, а Динамо је у првенству заостао 11 бодова, Хајдук 13, Партизан 14...

Играчки кадар:
Иван Аџић 2, Миодраг Белодедић 14-1, Зоран Вујовић 15, Зоран Димитријевић 2, Милош Дризић 12-1, Славољуб Јанковић 2, Владимир Југовић 1, Горан Јурић 21, Драги Канатларовски 29-1, Владан Лукић 25-10, Слободан Маровић 27-2, Звонко Милојевић 4-5 примљених голова, Љубиша Милојевић 8-1, Митар Мркела 23-2, Илија Најдоски 29-1, Зоран Павловић 2, Дарко Панчев 32-25, Роберт Просинечки 31-5, Душко Радиновић 29-2, Дејан Савићевић 25-8, Стеван Стојановић 29-24 примљена гола, Драган Стојковић 30-10, Влада Стошић 25-4, Рефик Шабанаџовић 10.

Тренер:
Драгослав Шекуларац

Pošalji e-mail